Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Epidemia de Covid-19 poate fi caracterizată ca pandemie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus miercuri că epidemia de Covid-19 poate fi caracterizată ca pandemie.

Până în prezent, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan (China), la finalul anului trecut, peste 118.000 de oameni din mai multe de 110 ţări au fost infectaţi.

Numărul deceselor la nivel mondial a depăşit 4.200.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut: „Nu am mai văzut niciodată o pandemie provocată de un coronavirus”. El a adăugat că totuşi crede că poate fi controlată.

Cel mai recent bilanţ făcut de OMS este: 118.000 de cazuri înregistrate la nivel global în 114 ţări. Mai mult de 90% dintre ele, în China şi Coreea de Sud.

„Optzeci şi una de ţări nu au comunicat niciun caz şi 57 de ţări au comunicat 10 cazuri sau mai puţin”, a spus directorul.

Pandemie nu este un cuvânt folosit cu uşurinţă, a adăugat el. „Este un cuvânt care, dacă se foloseşte greşit, poate cauza o frică iraţională sau o acceptare a faptului că lupta s-a încheiat”. Organizaţia aminteşte că folosirea termenului de „pandemie” nu schimbă măsurile care sunt luate şi care trebuie continuate.

„Am făcut evaluarea şi Covid-19 poate fi caracterizat ca o pandemie”, a declarat el.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că „mai multe ţări au demonstrat că acest virus poate fi eliminat şi controlat”.

OMS a amintit că, pentru diminuarea avansării coronavirusului, trebuie avute în vedere cinci puncte cheie: prevenţia, pregătirea, sănătatea publică, conducerea politică şi oamenii.

„Aceasta nu este doar o criză de sănătate publică, este o criză care va afecta toate sectoarele – astfel că toate sectoarele şi toţi oamenii trebuie să participe la luptă”, a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pandemiile nu au legătură cu gravitatea bolii, ci cu răspândirea geografică. Potrivit OMS, o pandemie este declarată când o boală nouă pentru care oamenii nu au imunitate se răspândeşte în lume peste aşteptări.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.