Parâng: Alertă de gradul 4 de avalanșă

Salvamontiștii îi avertizează pe turiști asupra riscurilor la care se expun în cazul în care se abat de la traseele turistice. În Parâng se menține pericolul de avalanșă, iar salvamontiștii vin și cu demonstrații. Stratul de ninsoare depus în ultima perioadă nu s-a consolidat suficient şi poate să o ia la vale, mai ales în zonele în care s-au format acumulări mari de zăpadă.

„Un test „rapid” (am săpat puţin..) arată că stratul de zăpadă, la peste 2000 m, variază de la 20 cm la 130 cm şi este încă instabil. La primele trei bătăi pe lopata, stratul de 30 cm, superior, a plecat. Un alt strat de circa 70 cm, este aşezat pe un strat stabil, de aproximativ 50 cm dar îngheţat.. coeziunea dintre ele fiind mică. Testul a fost făcut pe o pantă de 25 grade, pe o față SW, grosimea stratului fiind 115 cm. Testul este orientativ, grosimea stratului de zăpadă variază foarte mult. Se menţine riscul de avalanşa de grad 3 iar pe văile adânci ( aici stratul depăşind 1,5m), gradul 4”, susține Remus Popescu, salvamontist.

Turiştii sunt sfătuiţi să rămână în zonele schiabile din staţiunile montane, unde pot să practice sporturile de iarnă în condiţii de siguranţă, iar dacă intenţionează să abordeze schiul de tură, atunci să întrebe la refugiile Salvamont din Strajă, Parâng sau Râuşor, unde vor primi informaţiile necesare. Potrivit salvamontiştilor, toate pârtiile oferă condiţii excelente de schi.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *