Parteneriat româno-austriac la Universitatea din Petroșani

Dezideratul conducătorilor Universității din Petroșani este atragerea unui număr cât mai mare de studenți de peste hotare. Astfel, Universitatea din Petroșani ar putea avea un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Viena, la nivelul școlii doctorale. Pentru că instituția de învățământ superior din Viena nu are școală doctorală, absolvenții de masterat sunt îndrumați spre Petroșani, iar cursurile doctorale se vor realiza în co-tutelă, coordonarea fiind la Petroșani, iar un profesor universitar de la Viena să fie în comisia de îndrumare.

Am fost o zi la Viena la invitația rectorului Universității Tehnologice din Viena, care a auzit de universitatea noastră și cu care am demarat un parteneriat în cadrul programului ERASMUS +. Aici avem în vedere schimburi de studenți și cadre didactice pe specializările care le au și ei și noi. Pe lângă ERASMUS + am convenit un alt parteneriat și în alte domenii, în activitatea de cercetare în care să fim parteneri în anumite proiecte europene, am convenit să participe cu lucrări la conferința noastră bianuală SIMPRO 2018, să participe cu lucrări la analele noastre și noi să participăm la evenimentele științifice organizate de ei. După aceste  etape vom putea spune că ne putem angrena chiar în cercetări comune pe domeniile mecanic, electric și al calculatoarelor”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității Petroșani.

Un parteneriat care ar aduce un plus valoare Universității Petroșani este legat de școala doctorală. Absolvenții de masterat ai Universității Tehnice din Viena vor fi îndrumați spre a urma cursurile doctorale la Universitatea din Petroșani.

“Ei nu au conducere de doctorat, le-am făcut o prezentare a domeniilor noastre de doctorat și pentru vreo două-trei domenii s-au arătat interesați și vor promova aceste domenii în cadrul studenților care termină masteratul la ei, în așa fel încât să vină să își facă doctoratul la noi. Acest doctorat vrem să îl facem în co-tutelă, adică coordonarea să fie la Petroșani, dar să avem în comisia de îndrumare și un profesor de la Viena”,  a mai spus sursa citată.

Reprezentanții Universității Petroșani și-au propus să încheie noi parteneriate cu universități din întreaga lume.

“Noi am căutat să menținem toate parteneriatele care s-au creat de-a lungul anilor de către Universitatea din Petroșani, unele care s-au pierdut să le reînnoim, și de ce nu, în funcție de oportunitățile care au apărut în ultimii doi ani să încheiem noi parteneriate care să crească vizibilitatea universității noastre în Europa și în întreaga lume”,  a mai spus rectorul Universității din Petroșani.

La Universitatea din Petroșani studiază studenți din mai multe țări europene, dar și din lume precum Africa, Mexic sau alte state.

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.