Participanții au alergat împreună cât de 10 ori toată Țara Hațegului

Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului a reunit 94 de alergători la linia de start. Este cea mai numeroasă prezență înregistrată până acum la competițiile sportive organizate de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc cu statut Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București.

Concursul s-a desfășurat pe trei probe: semimaraton, ștafetă și cros. Traseul, care a cuprins atât porțiuni de șosea cât și de drum neasfaltat, a reprezentat o provocare  pentru concurenții care au avut astfel posibilitatea să descopere trei zone de pe teritoriul Geoparcului și anume orașul Hațeg, comuna Sîntămăria Orlea și comuna Sălașu de Sus. Participanții la semimaraton au avut de parcurs 23,49 km, echipele de ștafetă au străbătut aceeași distanță, însă cu schimb în localitatea Bărăștii Hațegului, după parcurgerea a 11,75 km, iar proba de cros s-a desfășurat pe o distanță de 3,4 km.

Dacă ar fi să însumăm distanțele parcurse de fiecare dintre competitorii de la semimaraton, ștafetă și cros, am obține un număr de kilometri de aproximativ 10 ori mai mare decât linia de contur a întregii Țări a Hațegului.

 

Listele complete de câștigători pe fiecare categorie, participanți și timpii înregistrați sunt disponibile pe http://geoparkchallenge.ro/clasament/. Toți participanții au fost recompensați pentru efortul lor cu diplome, medalii personalizate și câte un voucher de înscriere gratuită la Maratonul Virșlilor ce va avea loc pe 3 iunie, iar cei clasați pe primele locuri la fiecare fiecare probă și categorie au primit premii din partea sponsorilor.

 

Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului deschide seria evenimentelor majore din Geoparc și este principalul eveniment sportiv care continuă tradiția alergării în zonă începută de  Crosul Cetății Regale a Hațegului. Concursul de alergare a câștigat în amploare și datorită solicitărilor venite din partea concurenților interesați să alerge pe distanțe mai lungi.

”Organizarea  Geopark Challenge a fost probabil cea mai grea probă pe care am avut-o de trecut. Ne-am propus un obiectiv îndrăzneț și am ridicat ștacheta pentru a ne demonstra nouă și participanților că suntem în măsură să organizăm competiții la nivel înalt aici, în Geoparc. A fost o competiție organizată cu sprijin integral local și acesta este unul dintre motivele pentru care dorim să continuăm promovarea locurilor, a obiectivelor turistice și a oamenilor de pe teritoriul Geoparcului. Anul viitor le vom propune participanților un alt traseu tocmai pentru a le oferi posibilitatea să descopere cât mai multe dintre valorile ce conferă unicitate Țării Hațegului”, afirmă Constantin Crețescu, coordonatorul tehnic al competiției.

 

Și concurenții au fost încântați să alerge și să descopere o parte din singurul Geoparc UNESCO din România. Ștefan Sălăgean este profesor de istorie, a venit tocmai din comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița – Năsăud și a fost primul dintre concurenții probei de semimaraton care a trecut  linia de sosire. ”A fost prima mea participare aici, într-un concurs extraordinar și într-o zonă deosebit de frumoasă. În fiecare weekend îmi aleg câte o cursă prin țară. Aceasta este a șaptea sau a opta pe anul acesta, dar anul trecut am făcut 42 de curse”, spune Ștefan Sălăgean, câștigător al probei de semimaraton la categoria de vârstă 18-34 de ani.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa voluntarilor pentru Geoparc, susținuți de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc cu statut Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București și de Asociaţia Drag de Haţeg, în parteneriat cu Asociația Wild Roots, Asociația Intercomunală Țara Hațegului, Asociația TIOS, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat, Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală, Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, grupul Alerg în Deva, cu sprijinul Primăriei orașului Hațeg, Primăriei comunei Sălașu de Sus, Primăriei comunei Sîntămăria Orlea și Consiliului Județean Hunedoara. Sponsorii principali ai evenimentului au fost Geraico Prodcom s.r.l., Rolux s.r.l. și Adaconi s.r.l.

 

 

Adina POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *