Durerea retrosternală – cel mai frecvent simptom întâlnit în camera de urgență

Durerea de piept (retrosternala), este unul dintre cele mai frecvente simptome întălnite în camera de urgență sau în cabinetul medicului specialist. Mai mult de 50% din pacienți suferă de boli cardiovasculare acute (sindroame coronariene acute) sau embolism pulmonar. Alte cauze care pot să pună viața pacientului în pericol și reprezintă urgențe medico-chirurgicale sunt: ruptura de anevrism de aortă, ruptura de esofag și pneumotoraxul (ruptura parenchimului pulmonar).

Alte cauze de durere retrosternală sunt: durerile musculo-scheletale, gastrointestinale, angină pectorală, anxietate, atacuri de panică, nevralgii intercostale, pancreatită, litiază biliară, pneumonii, pleurezii.

În evaluarea inițială a pacientului, este foarte important să obținem o anamneză detaliată, în special privind modul de debut și evoluția durerii retrosternale, în special detalii privind locația, intensitatea durerii, durata, factori de agravare și de remisie a durerii. Examenul obiectiv va include și evaluarea cardio-vasculară, prin elecrocardiograma, radiografie pulmonară, analize specifice de laborator. Dacă există semne de afectare a statusului mental, hipotensiune, dificultăți în respirație, semne de șoc, pacientul va fi îndrumat spre unitatea de terapie intensivă cardiovasculară.

DIAGNOSTIC

SINDROMUL CORONARIAN ACUT – include infarctul miocardic acut și angina pectorală instabilă. Iradierea durerii în umăr și brațul drept, ambele brațe, umăr și braț stang, durerea însoțită de amețeală, greață, vărsături, prăbușire tensională, ridică suspicunea de infarct miocardic acut.

Durerea accentuată de mobilizare, inspir forțat, tuse, orientează diagnosticul spre nevralgie intercostală, pleurită, pneumonie. La pacienții peste 40 de ani, anumiți factori de risc, ridică suspiciunea pentru infarct miocardic acut, hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat.

Electrocardiograma efectuată de urgență, completează diagnosticul, prin existența modificărilor specifice. De asemenea, există analize specifice de laborator care pot confirma diagnosticul de infarct miocardic acut.

 

Embolia  pulmonară

Există un context clinic care crește posibilitatea de a diagnostica E.P, printre care, existența unei tromboze venoase profunde, imobilizarea prelungită la pat, efectuarea unei intervenții chirurgcale în urma cu până la 3-4 săptămâni, existența hemoptiziei, malignitatea, existența unui tromboembolism pulmonar în antecedente. Probe specifice de laborator și investigații clinice și paraclinice, pot ajuta în susținerea diagnosticului.

Disecția acută de aortă

Ruptura aortei toracice este o cauză mai puțin frecventă pentru etiologia durerii toracice. Statisticile arată că acest diagnostic apare în 2-3,5% cazuri la 100.000 pacienți/an. Factorii de risc pentru ruptura acută de aortă toracică sunt-hipertensiunea, eixstența feocromocitomului, folosirea drogurilor (cocaină), obezitatea morbidă,traumatismele toracice recente, coarcația de aortă (malformație a aortei ascendente) și anumite boli genetice. Durerea este intensă, iar cei mai mulți pacienți o descriu ca o lamă de cuțit. Nu există semne obiective specifice, doar cel mult un murmur al aortei toracice sau un deficit de puls, simptome întălnite în maxim 50%cazuri. Bolile de țesut conjunctiv (sindromul Marfan) existente în familie sau la pacient, istoric de ruptură de aortă –în familie, boli aortice cunoscute sau intervenție recentă la aortă, sunt factori care pot orienta spre acest diagnostic. Examenul CT sau RMN, confirmă diagnosticul. De asemenea, ecocardiografia transtoracică poate fi folosită pentru diagnostic. Intervenția chirurgicală trebuie efectuată de urgență.

Ruptura de esofag

Are o rată mare de mortaliatate. Este foarte rară și poate să apară după esofagogastroscopie și după alte afectiuni. Pacientul acuză durere retrostrenală, dificultăți în respirație, vărsături violente. Examenul CT TORACIC, confirmă diagnosticul.

Pneumotoraxul de tensiune

Este rar întâlnit și are potențial de gravitate și de a pune viața în pericol. Pacientul acuză durere retrotoracică, disfuncție respiratorie, tahicardie, deviația traheei, hipotensiune. Ecografia transtoracică, radiografia pulmonară și CT –ul pulmonar, ajută la punerea diagnosticului.

Alte afecțiuni care pot determina durere retosternală, cum ar fi pneumonia, pleurezia, boala de reflux, gastroesofagian, pot fi temporizate și nu au potențial de amenințare a vieții pacientului așa cum au afecțiunile descrise anterior. Pentru a nu ne pune viața în pericol, este bine să ne prezentăm la medic în cel mai scurt timp de la instalarea acestui simptom –DUREREA RETROSTERNALĂ, a cărei etiologie poate fi adesea o afecțiune cu potențial letal.

Cu atât mai mult cu cât tehnologia complexă care poate preciza diagnosticul-TOMOGRAFIE sau RMN, sunt accesibile în județul nostru.

 

 

Dr. Carollina RADU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *