Păzea! Escrocii profită de buna credință a hunedorenilor

Poliţiştii hunedoreni sunt pe urmele unor indivizi care au încercat (şi chiar au reuşit) să inducă în eroare mai mulţi hunedoreni prin metoda „accidentul”, pentru a obţine de la aceştia diferite sume de bani.
 În data de 10.02.2018, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată de un bărbat din municipiul Hunedoara despre faptul că, în seara de 10.02.2018, socrul său, un hunedorean în vârstă de 85 de ani, a fost contactat telefonic de persoane necunoscute, care au încercat să îl inducă în eroare prin metoda „accidentul”, pentru a obţine de la acesta o sumă de bani.
Hunedoreanul a fost contactat telefonic de persoane necunoscute – una dintre acestea prezentându-se „fiica”sa, iar cealaltă ca fiind „doctorul” care urma să o opereze – solicitându-i 20.000 de lei. Hunedoreanul i-a comunicat telefonic persoanei care îşi atribuise calitatea de „medic” că va anunța poliția și va reveni cu un telefon, moment în care convorbirea telefonică s-a încheiat.
La data de 11.02.2018, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată de un alt hunedorean, care a reclamat faptul că, în jurul orei 10:00, a fost contactat  telefonic de un bărbat necunoscut, care s-a prezentat ca fiind „doctor” şi care i-a comunicat că fiul său a fost implicat într-un accident rutier și urmează să fie operat. Apelantul a solicitat 5.000 de euro, menţionând că, în scurt timp, va trimite o persoană pentru a ridica banii.
În timpul convorbirii telefonice, hunedoreanul i-a comunicat persoanei necunoscute că va contacta poliția, pentru a verifica dacă cele relatate sunt adevărate, moment în care convorbirea s-a întrerupt. După convorbire, hunedoreanul a luat legătura telefonic cu fiul său, care locuiște  în judeţul Sibiu, relatându-i cele întâmplate, iar acesta i-a spus să sesizeze poliția pentru că el nu a fost implicat în niciun eveniment rutier.

Din fericire, cei doi hunedoreni au dat dovadă de vigilenţă, astfel încât activitatea infracţională nu s-a materializat prin obţinerea unor sume de bani.

Nu la fel de inspirată a fost, însă, o hunedoreancă în vârstă de 75 de ani, care a oferit celor certaţi cu legea 3.000 de lei și 650 de euro, pentru o presupusă intervenţie chirurgicală „urgentă”. Așadar,  în data de de 11.02.2018, în jurul orei 17:00, la Poliția Municipiului Hunedoara s-a prezentat o hunedoreancă de 75 de ani,  care a reclamat faptul că, în jurul orei 13:00, a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat  a fi „fiul” său și care i-a spus că a fost grav rănit într-un accident rutier și are nevoie de „toți banii” pe care îi are în locuință.  În timpul convorbirii telefonice, „fiul” a transferat convorbirea telefonică unui alt bărbat, care s-a recomandat a fi „medic ortoped”, şi care i-a solicitat hunedorencei să  pună toți bani pe care îi are în locuință într-un plic, pentru operaţie, și i-a comunicat că va trimite o femeie în fața blocului, pentru a ridica banii.

În scurt timp, hunedoreanca  s-a întâlnit în fața blocului cu o femeie necunoscută, căreia i-a înmânat 3.000 de lei și 650 de euro. După ce a revenit în locuință, femeia l-a contactat pe fiul său, căruia i-a relatat cele întâmplate, acesta spunându-i că nu a pățit nimic, fapt pentru care a sesizat poliţia, solicitând efectuarea de cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

În toate cele trei cazuri, Poliţia Municipiului Hunedoara a întocmit dosar de cercetare penală (sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă de înşelăciune şi înşelăciune) şi a demarat  cercetări în vederea depistării autorilor și a tragerii acestora la răspundere penală.

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni, poliţiştii  vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs respectivei solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

          Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

          Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

          Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

          Înainte de a vă oferi ajutorul, trebuie să aveţi în vedere că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări (iar primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă se acordă indiferent dacă pacientul are sau nu calitatea de asigurat medical).

 Biroul de presă-IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *