Pentru a nu deveni victime, poliția vă informează

Poliţiştii hunedoreni, implicaţi în activităţi cu caracter preventiv şi de informare a populaţiei cu privire la modurile de operare şi măsurile ce pot fi luate pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi cei ai Serviciului Ordine Publică au susţinut o serie de şedinţe de prevenire a unor genuri de infracţiuni cu aplicabilitate, în special, în rândul persoanelor vârstnice.

Prima astfel de activitate a avut loc la sediul Centrului de Ajutor Reciproc pentru Pensionari din Deva. Aici, poliţiştii au susținut o activitate preventivă, de conștientizare a persoanelor vârstnice (ce fac parte din publicul țintă vulnerabil), despre modurile de operare ale infractorilor în comiterea infracțiunilor de furt din locuință prin false calități, înșelăciuni prin metoda ”accidentul” și tâlhărie.

Polițiștii au prezentat patru cazuri de infracțiuni săvârșite în municipiul Deva, în perioada ianuarie – martie 2018, detaliind modul de operare al infractorilor, prejudiciile create și atrăgând atenția asupra importanței conduitei preventive necesare a fi adoptată de persoanele vârstnice. Au fost prezentate pe larg recomandările preventive, maniera eficientă de comportament  antivictimal, dar și pașii de urmat în caz de victimizare. Cu această ocazie, au fost distribuite 50 de pliante preventive (cu recomandări privind prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului), realizate de I.P.J. Hunedoara.

O altă activitate cu caracter preventiv a avut loc la sediul Primăriei Comunei Șoimuș, unde polițiștii au susținut o şedinţă de informare a localnicilor cu privire la modurile de operarea ale infractorilor în săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie în locuințe, a celor de furt din gospodării rurale și a furturilor de animale și păsări.

Şi aici, polițiștii au pus accent pe metodele preventive utile în protejarea bunurilor gospodărești, dar mai ales au adus în discuție importanța cooperării cetățenilor cu autoritățile locale, în semnalarea persoanelor suspecte, străine de comunitate sau a automobilelor ce ridică suspiciuni localnicilor.

Polițiștii au avertizat populația cu privire la consecințele oferirii cu ușurință a informațiilor despre vecini sau despre bunurile deținute în gospodărie și au recomandat discreție maximă în ce privește familia și vecinii. De asemenea, oamenii legii au discuții legate de măsurile eficiente în descurajarea actelor infracționale, respectiv: iluminarea corespunzătoare a curții și/sau a grădinii, montarea unei alarme sau a unei camere de supraveghere, deținerea unuia sau mai multor câini de pază, montarea încuietorilor la ușile anexelor gospodărești și obișnuința de a ține poarta și ușa casei încuiate chiar și pe timpul zilei.

 

 

Biroul de presă-IPJ Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *