Persoanele cu handicap discriminate fix la instituția care ar trebui să le apere drepturile

Persoanele cu handicap locomotor care trebuie să se deplaseze la sediul Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara (D.G.A.S.P.C.), situată în Cartierul Dacia, Aleea Romanilor, nr. 7. din Deva parcurg un drum anevoios. Zona de acces din fața clădirii este ca după bombardamente. Cu greu își pot croi drum persoanele aflate în cărucioare printre gropi și pavajul distrus. Direcția Generală de Asistență Socială funcționează în subordinea directă a Consiliului Județean Hunedoara.

”Clădirea e o fostă grădiniță, pavajul e deteriorat (nu-mi amintesc când a fost turnat ultima dată covor asfaltic nou), nu are niciun spațiu de parcare amenajat și, evident, niciun spațiu de parcare adaptat persoanelor cu handicap. Nu există niciun indicator stradal care să informeze în vreun fel sau altul despre existența acestei instituții (clădirea fiind cumva dosită pe o străduță, printre blocuri de locuințe). Și, foarte important, nici în incintă și nici în afara ei nu există un grup sanitar adaptat nevoilor persoanelor cu handicap. Pentru cei ce nu știu, în acest loc se prezintă la evaluare și/sau reevaluare pentru obținerea certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap persoanele cu handicap locomotor, vizual, auditiv și mintal din întreg județul Hunedoara. E totodată locul unde persoanele cu handicap și aparținătorii lor merg des să se informeze, să-și întocmească diverse acte, să-și ridice legitimațiile și biletele de călătorie gratuite și să-și rezolve diferite alte probleme ce țin de drepturile și obligațiile lor”, scrie pe Facebook, Horațiu Miclea, cel care a postat și imagini cu zona de acces din fața clădirii.

Legile naționale în vigoare prevăd că în cazul clădirilor de utilitate publică, căilor de acces, clădirilor de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și stațiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap. Sunt o serie de legi care reglementează accesul persoanelor cu handicap în diferite zone, legi care în cazul de față sunt încălcate.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *