Peste 100 de cetățeni din Romos și Geoagiu așteaptă să primească despăgubirile de pe urma autostrăzii

Peste 100 de cetățeni din Romos și Geoagiu așteaptă să primească despăgubirile de pe urma autostrăzii. În urmă cu aproape 10 ani s-a decis prin Hotărâre de Guvern construcția variantei de ocolire a municipiilor Deva și Orăștie, respectiv realizarea autostrăzii și construirea autostrăzii Orăștie – Sibiu.

La acel moment, a fost necesară exproprierea unor proprietari pentru a face loc șoselei de mare viteză. Numai că nici până astăzi, unii dintre proprietari nu au primit banii de exproprieri.

Ministerul Transporturilor arată că au existat anumite neconcordanțe în documentele de proprietate, astfel că procesul de despăgubire a fost îngreunat.

„Pentru obiectivul de investiție de interes național „Construcția variantei de ocolire Deva și Orăștie la profil de autostradă” a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 13 din 11 ianuarie 2012 pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 823/2009 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată rămase de expropriat, situate pe amplasamentul lucrării „Construcția variantei de ocolire Deva și Orăștie la profil de autostradă”. În cadrul acestei Hotărâri regăsim 34 de poziții individualizate (…) aferente localităților Geoagiu și Romos. (…) au fost avizate documentațiile cadastrale individuale, urmând ca în perioada imediat următoare să fie comunicate perioadele de desfășurare a comisiilor de verificare a dreptului de proprietate respectiv să fie convocate în fața comisiei persoanele ale căror terenuri au fost expropriate (…)”, arată Ministerul Transporturilor.

În ceea ce privește autostrada Sibiu – Orăștie, în localitățile Geoagiu și Romos nu au primit banii pentru exproprieri 120 de proprietari de terenuri.

„Pentru obiectivul de investiție de interes național ”Autostrada Orăștie-Sibiu” a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 633/2019 pentru modificarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1.231/2010 privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ”Autostrada Orăștie-Sibiu”. În cadrul acestei proceduri regăsim 120 de poziții individualizate (…) aferente localităților Geoagiu și Romos. (…) au fost emise toate procesele verbale, respectiv Hotărârile de stabilire a despăgubirilor. Procedurile de expropriere au fost întârziate/blocate din cauza lipsei planurilor parcelare, lipsei titlurilor de proprietate, iar în unele situații de erorile pe care titlurile de proprietate le conțineau”, arată Ministerul Transporturilor.

În urmă cu circa doi ani a fost modificată și Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

 

Monika Baciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *