Peste 2200 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 22-25 iunie 2020

La Evaluarea Națională din sesiunea 22-25 iunie 2021 s-au înscris 2269 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul nostru, 83,48% provenind din mediul urban, iar 16,52% din mediul rural, conform situației centralizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.

Examenul începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 24 iunie, se desfășoară proba scrisă la Matematică. 53 de absolvenți ai clasei a VIII-a vor susține vineri, 25 iunie, proba la Limba și literatura maternă.

Accesul candidaților în sălile de examen se realizează pe baza actului de identitate în intervalul orar 8.00 -8.30. Probele scrise încep la ora 9:00 în 54 de centre de examen din județ și vor fi monitorizate audio-video.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat completarea datelor personale ale elevilor.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc).

De asemenea:
• se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
• intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
• se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini;
• în sălile de clasă, locurile vor fi stabilite astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 1 m unul față de celălalt;
• centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 4 iulie.

Absolvenții învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului, au fost în izolare/carantină, au prezentat valori ale temperaturii peste limitele admise în ziua desfășurării probelor sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu au putut finaliza/participa la probele evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, pot susține probele examenului în etapa specială, conform următorului calendar:
28 iunie – 2 iulie 2021 – Înscrierea la etapa specială a evaluării naționale (se pot înscrie numai candidații care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 07 – 11 iunie 2021)
5 iulie 2021 Limba și literatura română – probă scrisă
6 iulie 2021 Matematica – probă scrisă
7 iulie 2021 Limba și literatura maternă – probă scrisă
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (ora 12:00)
Depunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
10-11 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800816254 – pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

 

Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.