Peste 4,6 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de polițiștii de frontieră în anul 2018

Poliţiştii de frontieră au confiscat, în primele unsprezece luni din 2018, peste 4,7 milioane de pachete de ţigări, în valoare de 8,6 milioane de euro. În acelaşi interval au fost destructurate 17 grupuri organizate, fiind depistate 157 de persoane suspecte de contrabandă cu ţigări.

”În anul 2018 (11 luni), poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării 4.670.000 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 8,6 milioane euro (40.884.661 lei), 175,2 kg tutun şi 1.223 kg tutun narghilea. De asemenea, au fost identificate şi destructurate 17 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 157 persoane”, au anunţat, duminică, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Potrivit acestora, în majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, la frontiera verde, precum şi în zona de competenţă, pe comunicaţiile din apropierea frontierei.

Statistica din anul 2018 a relevat faptul că traficanţii proveneau, preponderent, din Republica Moldova, România şi Ucraina, dar si din state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

”Dintre modalităţile principale de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete se remarcă traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea Poliţiei de Frontieră; sisimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării; ascunderea în automarfare printre mărfurile transportate, prin metoda “capac”, sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spaţii special amenajate”, au mai transmis poliţiştii de frontieră.

Potrivit acestora, cele mai multe încercări de introducere a ţigărilor în România au fost înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest.

La frontiera de Nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.

”În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor”, au precizat poliţiştii.

La frontiera de Est (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) sunt predominante ţigările de origine din Republica Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată fie prin punctele de frontieră (cantităţi mari – în mijloace de transport special amenajate, cantităţi mici – de către persoane fizice), fie peste râul Prut.

În judeţele din Sud-Vestul ţării (judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş) sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

”Complexitatea sub care se manifestă acest fenomen infracţional transfrontalier impune, pe lângă luarea unor măsuri de natură organizatorică, instituţională, legislativă şi logistică şi intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a fenomenului infracţional, pe plan intern”, mai spun poliţiştii.

Acţiunile se derulează în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de frontieră (30 km), fiind adoptate mai multe măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *