Peste o mie de cereri pentru extinderea rețelelor de gaze naturale

Ministerul Dezvoltării a primit, până la data limită de depunere a dosarelor, mai exact 26 aprilie, un număr de 1.209 cereri de finanțare de la autoritățile locale pentru înființarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de furnizare a gazelor naturale către populație, finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Ministrul a adăugat faptul că cererile de finanțare depuse sunt în valoare totală de 57,7 miliarde de lei, iar majoritatea vizează înființarea de noi rețele de gaze în localitățile unde populația nu are acces la acest serviciu public. Ministerul a primit 917 cereri de înființare de rețele noi, 291 cereri de extindere ale unor rețele de distribuție existente și o cerere de modernizare a rețelei de gaze.

„Bugetul total al Programului <Anghel Saligny> este de 65,5 miliarde de lei, din care 7,5 miliarde pentru investițiile în infrastructura de gaze. Faptul că autoritățile locale au depus cereri în valoare de 57,7 miliarde subliniază necesitatea acestui program al Guvernului. Peste două treimi din localitățile din România nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor, țintim un progres rapid în acest domeniu, iar aceste proiecte vor servi acest scop”, a declarat ministrul dezvoltării, Atilla Cseke.

Ministerul Dezvoltării a preluat alte 105 proiecte mature de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care vizează investiții în infrastructura rețelelor de gaze naturale. Aceste proiecte au toate avizele necesare și pot fi demarate lucrările în curând, dar nu au primit finanțare de la MIPE din cauza bugetului care s-a dovedit a fi prea mic. Ministerul Dezvoltării va finanța aceste proiecte.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *