Peste şapte tone de obiecte pirotehnice interzise au fost confiscate de poliţişti

Peste şapte tone de obiecte pirotehnice interzise, printre care petarde, baterii de artificii şi rachete, au fost confiscate de poliţişti în urma unei acţiuni desfăşurare la nivel naţional.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Sălaj, Vaslui, Bihor şi Vrancea documentează activitatea a două societăţi, care ar fi comercializat ilegal articole pirotehnice destinate utilizării exclusive a pirotehnicienilor către publicul larg, prin intermediul internetului, iar ulterior le-ar fi transmis către cumpărători folosindu-se de serviciile de curierat rapid.

În perioada 27 noiembrie – 9 decembrie, poliţiştii inspectoratelor de poliţie judeţene Sălaj, Vaslui, Bihor şi Vrancea au făcut cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ”operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” şi „comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni”.
“Din cercetări a reieşit că o societate comercială ar fi comercializat ilegal, prin intermediul unei pagini de internet, articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2 şi F3, şi ar fi transmis, din Cehia, colete către destinatari, prin societăţi de transport şi curierat rapid. Pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, au fost puse în executare mandate de autorizare a reţinerii, predării şi percheziţionării trimiterilor poştale, expediate de societatea comercială din Cehia”, se arată în comunicat.
Astfel, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Bihor au descoperit aproximativ 2.500 de colete, care conţin aproximativ 7.000 de kilograme de articole pirotehnice, respectiv petarde, baterii de artificii şi rachete din categoriile F2 şi F3.
De asemenea, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Vaslui au desigilat 48 de colete, fiind inventariate aproximativ 335 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2-F3.
Totodată, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din Sălaj au descoperit opt colete şi au inventariat aproximativ 51 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile de pericol F2-F3.
Cele peste 7.300 de kilograme de petarde, baterii de artificii şi rachete din categoriile de pericol F2 şi F3, au fost indisponibilizate în vederea confiscării deoarece, conform legislaţiei naţionale în România, acestea sunt destinate exclusiv utilizării de către pirotehnicieni, neputând fi comercializate către publicul larg.
Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale, verificările fiind în curs de desfăşurare.
IGP a menţionat că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.
Conform legislaţiei naţionale, sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă T2 şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrităţii persoanelor, dar şi a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *