Peste vremi și vremuri

Arc peste timp. Trei generații au stat la aceeași masă. Istoria s-a împletit, perfect cu prezentul, dar și cu viitorul. Elevii a două licee din Valea Jiului s-au întâlnit cu istoria, vie. Liceenii de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani șI cei de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazu din Vulcan au avut o ocazie rară. Au avut posibilitatea de a asculta doi dintre oamenii care au luptat în război. Ernest Ulrich (92 de ani) a fost deportat în URSS pe vremea când avea 16 ani, iar Alexandru Dobocan (99 de ani) este unul din cei trei veterani de război din Valea Jiului care încă mai trăiesc. Întâlnirea a fost posibilă cu sprijinul Asociației Cultul Eroilor Regina Maria Hunedoara șI totul face parte din acțiunile dedicate Centenarului Marii Uniri.

“Peste vremi și vremuri este denumirea întâlnirii. Am vrut să organizăm o întâlnire între generația în etate și generația tânără. Tinerii sunt baza noastră, ei sunt viitorul. Astfel, putem face comparație între viața pe care au dus-o acești oameni, șI viața pe care o ducem noi astăzi”, a declarat Gheorghe Ile, președintele Asociației Cultul Eroilor Regina Maria Hunedoara.

Liceenii au putut viziona și câteva secvențe din timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar cel mai important este faptul că au avut posibilitatea de a asculta istorisile celor doi veterani de război.

“Secolul XX a fost cel mai sângeros din întreaga istorie a omenirii. În Primul Război Mondial au murit peste 37 de milioane de oameni, în al Doilea Război Mondial au murit peste 72 de milioane de oameni. 40 de milioane au fost doar civili, iar mai mult de 20 de milioane au murit din alte cause decât de glonț, de foamete, de boli cauzate de război”, a spus Dorel Șchiopu, secretarul Asociației Cultul Eroilor Regina Maria Hunedoara.

Lecția de istorie a fost savurată de liceeni, care ne-au spus că nu și-ar fi imaginat cât de crud a fost în acele vremuri.

“A fost foarte interesant. Nu aș fi crezut că s-a putut întâmpla așa ceva. Din cărți nu aflăm astfel de informații. Mă bucur că am avut ocazia să îi ascult pe acești oameni și poveștile lor de viață”, a spus unul dintre liceeni.

În ediția de weekend a REPLICA-INFO HD veți afla detalii cutremurătoare din viața celor doi veterani de război. Fiecare are o poveste de viață impresionantă.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *