Peștera Bolii, ”centru de informare turistică”

Peștera Bolii a devenit un veritabil centru de informare turistică pentru cei care poposesc aici. Numărul turiștilor care ajung la Peștera Bolii nu este mic deloc. Vin oameni din toată țara care vor să descopere frumusețile locului. Astfel, cei de la Asociația Petro Aqua, custozii Peșterii Bolii, au realizat un panou de informare turistică. De aici, turiștii pot afla despre personalitățile Văii Jiului, locuri de vizitat în împrejurimi.

”Asociaţia a refăcut şi reînprospătat panoul informativ pentru turiştii care ajung la Peşteră. Mulţi dintre ei se interesează la plecare ce-ar mai fi de vizitat în zonă,unde s-ar putea caza,cum să ajungă, alţii, nu foarte mulţi, abordează discuţii despre istorie, despre mineritul Văii. Asociaţia s-a străduit să ofere cât mai multe informaţii, editând chiar un pliant, iar postările afişate pe panou ( limitat ca suprafaţa de expunere) le-am structurat pentru a răspunde la cât mai multe întrebări. Am căutat de asemenea să respectăm toate rigorile impuse de pandemie solicitând acest lucru şi turiştilor. Am dedicat o prezentare admirabililor performeri din Valea Jiului în sporturile extreme Sorina Sandu, Toni Coconea şi Avram Iancu”, arată Ovidiu Rizopol, reprezentant Petro Aqua.

Peștera Bolii este situată în partea de nord a orașului Petroșani, la 6 km de acesta, pe drumul care leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.

Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a avut încă din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.

Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la bază şi 10 m înălțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevărate săli spațioase.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *