Peştera Șura Mare echipată pentru salvare în caz de viitură | GALERIE FOTO

Peştera Şura Mare, una dintre cele mai lungi din ţară, a fost utilată cu echipament de salvare necesar în timpul viiturilor. Speologii cred că o tură în această peşteră este o adevărată provocare şi e de-a dreptul periculos de străbătut pe vreme ploioasă, când creşte nivelul apelor în subteran. Este motivul pentru care, în timpul celui mai recent exerciţiu naţional, salvaspeologii au montat, pe porţiunile dificile, echipament de escaladă.

Mai bine de 40 de salvaspeologi din ţară şi străinătate au colaborat la Exerciţiul anual al salvatorilor din peşteră desfăşurat la Şura Mare. „Este o peşteră cu risc ridicat de accidente, avem şi cazuistă – un speolog accidentat în urmă cu 8 ani. Din acest motiv am ales să organizăm acest exerciţiu naţional în Peştera Şura Mare. În subteran, au fost organizate cinci echipe, dintre care trei pentru evacuarea tărgii pe cele trei sectoare stabilite din punctul de comandă, o echipă pentru asistenţa victimei şi o echipă de telefonie care a asigurat punctul de comandă”, explică Adrian Sopincean, consilier tehnic şi şeful echipei Salvaspeo din cadrul Serviciului Judeţean Public Salvamont Hunedoara.

Exerciţiul a fost pregătit cu atenţie, iar participanţii s-au echipat în costume speciale care să-i ferească de umezeală. Peste doi kilometri de cablu telefonic a fost întins pentru ca echipele să poată ţine legătura în subteran. Ca să ajungă la presupusa victimă care suferea de epuizare cauzată de hipotermie, echipele au străbătut apele reci, urcări abrupte şi praguri de piatră. Salvatorii s-au strecurat între nivelul apei şi colţi de calcar. Targa a fost scoasă de la o distanţă de aproape 1,5 km, iar timpul efectiv de evacuare a fost de trei ore. „Echipele au avut de parcurs un traseu subteran cu apă pe toată porţiunea galeriei. Au fost echipate şi patru sectoare tehnice cu echipări pentru TSA (Tehnica Speologiei Alpine) şi de salvaspeo pentru situaţii de ape mari”, spune Mihaela Sopincean, consilier salvaspeo la Salvamont Hunedoara.

În Şura Mare, galeriile subterane oferă privitorului un spectacol impresionant: spații uriaşe decorate cu formațiuni care, la lumina lămpilor, prind forme şi contururi uimitoare. Salvatorii au anunţat că, în timpul acestui exerciţiu, au făcut şi echiparea peşterii pentru salvarea în timpul viiturilor. Când plouă în munte, nivelul apei poate crește spectaculos, moment în care şi puterea mare a curentului apei poate deveni o serioasă provocare. S-au plantat spituri şi s-au lăsat corzi fixe pentru ca timpul de intervenţie şi efortul echipelor să se diminueze în cazul salvărilor. „Exerciţiul din Şura Mare a pornit de la ideea de a organiza, în ţară, anual, câte un exerciţiu mare în obiective speologice importante, cu trafic mare de speologi. Peştera Şura Mare are unul dintre cele mai importante râuri subterane care, în multe situaţii, este afectat de viitură. În această peşteră, viitura poate bloca mai multe pasaje şi ar produce blocarea echipelor în subteran. Am decis ca să încercăm să echipăm acele pasaje de aşa manieră încât speologii să poată ieşi chiar dacă îi surprinde viitura în peşteră”, spune Gheorghe Frăţilă, şef Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj.

Pe lângă salvaspeologii români, la exerciţiu au participat şi specialişti din Polonia şi Suedia. „A fost foarte frumos că am putut vedea cum organizaţi aici o operaţiune de salvare, cu pregătiri, cu echipe şi coordonatori. Am fost în una din echipele de salvare şi chiar am scos un timp foarte bun, atunci când am întins cablurile, dar şi cu tiroliana. A fost o cooperare foarte bună între echipe, dar şi între oamenii care au scos rănitul afară”, a declarat speologul suedez.

În timpul exerciţiilor, se exersează coordonarea echipelor, se verifică echipamentul şi se îmbunătăţesc timpii de intervenţie. „Este o peşteră tehnică, o peşteră grea. La exerciţiu, nu au fost probleme, toţi au fost într-o condiţie fizică foarte bună”, concluzionează Cristian Petrescu de la Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

De la portalul înalt de zeci de metri al peșterii, Șura Mare atrage datorită spectaculozităţii carstului, dar alegerea sa pentru exerciţiu s-a datorat şi numărului mare de pasionaţi de speologie care vor să viziteze locul. Ghidul este obligatoriu pentru cei neobişnuiţi cu ture în peşteri cu râuri subterane. Peştera se poate vizita doar în anumite condiţii – este nevoie de aviz din partea Comisiei Patrimoniu Speologic, din partea administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina şi notificare pentru echipa Salvamont-Salvaspeo. „Nu toţi urmează paşii aceştia, noi am primit vreo 10 notificări şi, din câte ştim, au fost cam 30 de grupuri care au vizitat peştera în acest an”, spune Adrian Sopincean.

Peştera Şura Mare se află în vestul Munţilor Şureanu, în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.

Laura OANA

Sursă foto: Salvaspeo România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *