Universitatea din Petroșani caută soluții să reabiliteze niște clădiri fantomă

Sanatoriu, centru de creație sau locuințe pentru momârlani. Patru clădiri din zona Uricani care, din anii 1990, aparțin Universității din Petroșani ar fi trebuit să fie pe rând, sanatoriu, centru de creație pentru studenți sau locuințe pentru momârlanii din zona respectivă. Au ajuns însă ruine. Statutul juridic al terenurilor pe care se află clădirile este neclar. Pe de o parte, momârlanii din zonă sunt cei care revendică terenurile, iar pe de altă parte, sunt companiile miniere. Pentru a lămuri situația juridică, trebuie să se obțină documentele de carte funciară.

“Cu aceste clădiri este o problemă pentru că sunt la Câmpu lui Neag-Uricani. Ele au venit transferate fiind gândite pentru o tabără de vară de creație artistică, care era înființată printr-o hotărâre de Guvern. Această hotărâre de Guvern a fost abrogată și nu mai putem folosi aceste clădiri. Statutul lor este puțin complicat și suntem în discuții cu Ministerul Educației Naționale și cu Primăria orașului Uricani pentru a lămuri statutul acestor clădiri și pentru a le da o altă destinație dacă se găsește de cuviință”,  a declarat prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.

Construcţia celor trei blocuri din Câmpu lui Neag a început înainte de 1989. Numai că nici până în prezent imobilele nu au fost finalizate, iar acestea au ajuns într-o stare avansată de degradare.

Inițial s-a dorit strămutarea celor care au lucrat la cariera de la Câmpu lui Neag. Numai că oamenii au refuzat. Ulterior, s-a dorit transformarea clădirilor în centre de recuperare pentru mineri. Nici varianta aceasta nu a funcționat. Prin anii 1990, Universitatea din Petroșani a primit clădirile în baza unei hotărâri de Guvern și trebuia să tranforme clădirile în centre de creație. Apoi, hotărârea de Guvern a fost abrogată, iar clădirile au rămas în paragină.

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *