Petroșani – model pentru Bansko

O delegație din orașul Bansko din Bulgaria se află, zilele acestea, la Petroșani. Bulgarii vor vedea cum funcționează serviciul medical de urgență din Petroșani, iar apoi vor implementa cunoștințele dobândite în România, la ei, în Bansko.

“Experiența noastră în sistemul medical este un model pentru partenerii noștri bulgari. O delegație din orașul înfrățit Bansko se află zilele acestea la Petroșani. Modul în care funcționează serviciile de urgență este studiu de caz pentru Bansko. Experți și medici bulgari doresc să cunoască și să aprofundeze funcționarea serviciilor UPU și SMURD, să cunoască prin bune practici modelele inovative în domeniul medical și nu numai. Proiectul va dezvolta rețele partenere pentru dezvoltare durabilă, lucru ce vizează creșterea relației de înfrățire deja existente dintre cele două municipii”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Schimbul de experiență face parte din proiectul ”Transferul inovațiilor în domeniul sănătății” în cadrul ”Parteneriatelor  transnaționale și din zona danubiană, pentru ocuparea forței de muncă și creșterea economică”, proiect a cărui aplicant este municipiul Bansko, partener municipiul Petroșani prin Spitalul de Urgență Petroșani.

“Mă bucură faptul că suntem orașe înfrățite și că ați ales să fiți partenerii noștri în acest proiect. Scopul principal este acela de a implementa cunoștințele voastre din domeniul medical, în Bulgaria. De aceea suntem aici cu experții noștri din Bulgaria. O ultimă întâlnire pentru diseminarea proiectului va avea loc în luna noiembrie”, a spus Magdalena Boyanova, șef cabinet Primăria Bansko.

Delegația bulgară a fost însoțită și de experți în domeniul medical.

“Noi avem partea turistică foarte bine dezvoltată, dar știm că aici, în România aveți un serviciu medical foarte bun și încercăm să obținem cât mai multe informații, iar apoi să îl implementăm la noi în țară. Ne interesează foarte mult partea de urgență a sistemului medical”, a spus prof. Rumen Pandev, expert medical din Bansko.

Cei din Bansko excelează în domeniul turismului montan. Le lipsește însă salvarea în zona turistică.

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *