Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului, cu 2,9 puncte procentuale mai puţin faţă de iulie, arată un studiu publicat joi de Novel Research.

Regiunea nord-est continuă să fie şi în septembrie cea mai afectată de piaţa neagră, consideră Marian Marcu, director general Novel Research.

”Regiunea nord-est continuă să fie şi în septembrie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o pondere de 33,5%, deşi înregistrează o scădere substanţială de 6 puncte procentuale (p.p.), faţă de luna iulie. Cea mai importantă scădere este notată însă în sud-vest, de 15,1 p.p. comparativ cu studiul precedent, din vară. Un nivel la fel de scăzut în această zonă a ţării, de circa 11%, s-a mai înregistrat în urmă cu cinci ani. De asemenea, piaţa neagră scade abrupt şi în nord-vest, cu 9,2.p.p., regiune unde în iulie era notată cea mai mare creştere şi un nivel record al comerţului ilegal. În vest, se menţine un nivel ridicat constant, de 26,1%. Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu 62,5%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina şi Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Scăderea pieţei negre la nivel naţional în septembrie se datorează, în bună parte, reducerii comerţului ilegal cu peste 15 puncte procentuale în sud-vest, consideră Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

”Scăderea pieţei negre la nivel naţional în septembrie se datorează, în bună parte, reducerii comerţului ilegal cu peste 15 p.p. în sud-vest. Conform analizei Novel, vorbim despre cea mai mare scădere a contrabandei în această regiune, din ultimii zece ani! Acest record este consecinţa directă a unor acţiuni complexe derulate de autorităţile de aplicare a legii din ţările vecine. În Serbia, au fost distruse în septembrie aproape 100 de tone de tutun, cultivate pe o suprafaţă de circa 50 de hectare. Operaţiuni similare continuă şi în cursul lunii octombrie”, a declarat Gilda Lazăr.

Totodată, Lazăr a a spus că în Bulgaria autorităţile au descoperit la sfârşitul lui august patru fabrici ilegale, care produceau circa 100.000 de pachete pe zi.

”Fabricile aveau echipamente de producţie de ultimă generaţie, iar pachetele produse ilegal erau transportate de două trei ori pe săptămână şi vândute în afara Bulgariei. Pentru a continua trendul descendent la nivel naţional, este absolut necesar ca, în lunile următoare, autorităţile de aplicare a legii să acţioneze în strânsă colaborare, iar procesul de modernizare a vămilor, promis de ministrul Finanţelor, să demareze in forţă”, a afirmat Gilda Lazăr.

Totodată, în septembrie, consumul produselor de contrabandă a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, de doar 15,3%, mulţumită intensificării acţiunilor anti-contrabandă în a doua jumătate a anului.

”Conform datelor de pe <<stopcontrabanda.ro>>, un exemplu bun este cel al Poliţiei de Frontieră, care în iulie şi august a capturat cu circa 10% mai multe ţigarete de contrabandă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce a condus la o scădere a consumului de produse netaxate şi neverificate aduse ilegal de peste graniţă. Un alt exemplu este cel al acţiunilor coordonate ale Poliţiei Române şi DIICOT care, în ultimele 3 luni, au destabilizat mai multe structuri organizate specializate în traficul ilicit cu tigarete, „perturbând” piaţa ilicită cu peste 200 de percheziţii şi arestări. Totuşi, finalul de an aduce de obicei creşteri ale contrabandei, aşa că, în absenţa continuării acţiunilor tuturor structurilor statului, s-ar putea ca acest rezultat să fie doar o bătălie câştigată într-un război fără sfârşit”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *