Plecare de la lotul național de gimnastică

Gimnastica românească mai primeşte o lovitură : una dintre speranţele gimnasticii româneşti, Olivia Cîmpian, a plecat din cantonamentul de la Deva, iar părinţii ei au anunţat că se vor muta în ţara vecină, iar sportiva intenţionează să concureze pentru Ungaria. Coordonatorul Centrului Naţional Olimpic, Nicolae Forminte, a confirmat informaţia pe pagina sa de facebook.

„Cu părere de rău trebuie să confirm că Olivia Cîmpian nu se mai află în cantonamentul de la Deva . (…). Discuţiile purtate cu părinţii gimnastei sunt confidenţiale şi s-au purtat în termeni amiabili,  părinţii şi Olivia neavând nimic de reproşat staffului tehnic. Personal, am fost blocat. Nimeni nu are nimic de ascuns şi nimic nu este putred în cantonamentul lotului de la Deva. (…) Din punctul meu de vedere nu a existat nici un motiv care să justifice o astfel de decizie. Cu toată durerea, nu pot decât să respect dreptul fiecărei familii de a decide în privinţa propriilor copii. Ce se va întâmpla de acum înainte depinde de MTS, FRG şi COSR. Eu sper ca Olivia să se reîntoarcă la Deva unde este iubită şi respectată necondiţionat”, a scris Forminte.

Comentariile la această postare vin inclusiv de la oameni din lumea sportului: „Păcat că a plecat, lipsa ei se va simți cu siguranță la echipă (…) Federația ar trebui sa se ocupe de gimnaşti, nu să lase de izbeliște loturile cu care se mândresc doar când cuceresc medalii. Aveți o misiune grea, dar nu imposibilă, la Cluj am văzut ca fetele își dau toată voința, sper într-o minune pentru Tokyo 2020”, scrie un jurnalist de la France 24.

„Sunt profund revoltată!!!  (…) Acționați! Cereți, tăiați capete, dar faceţi ceva! Fata asta era antrenată de dumneavoastră,  a avut succese din îndrumarea dumneavoastră! Era un copil bun!”, sună un comentariu, la care antrenorul Nicolae Forminte răspunde: „Sunt la rândul meu la fel de revoltat, dar aşa cum pierdem pe capete medaliaţi la matematică, informatică, fizică, chimie, robotică, medicină, etc…, a venit momentul să trecem prin această experienţă şi la gimnastică…”

Speranţa României, în Ungaria

Olivia Cîmpian este din Arad şi era una dintre junioarele cu rezultate bune ale antrenorului Nicolae Forminte. Alintată „Oly” de colege şi antrenori, gimnasta a ocupat locul 23 la invidual, la Campionatele Europene de la Cluj.

Coordonatorul loturilor naţionale, Nicolae Forminte, o considera o speranţă a acestei discipline. Acum mărturiseşte că gestul fetei şi al părinţilor ei l-a şocat. „Din păcate, trăim acum această traumă. Regret foarte mult, Olivia mi-a fost o elevă model, cu care m-am înţeles foarte bine, îmi făcea plăcere să lucrez cu ea, colaboram foarte bine, dialogam foarte bine. Cu părinţii am avut o relaţie foarte bună, sunt părinţi model care şi-au susţinut şi îşi susţin copilul, acest pas este opţiunea dânşilor”, spune Nicolae Forminte, care a menţionat că plecarea Oliviei se resimte şi la nivelul gimnastelor din echipă.

Olivia era una dintre preferatele antrenorului Nicolae Forminte şi lidera gimnastelor de la Deva. În octombrie 2016, era gimnasta care a pus la cale surpriza de ziua antrenorului: „Am făcut decoraţiuni, am împachetat cadourile. Îl sărbătorim de domnul Forminte pentru că ne este alături mereu şi am vrut să-i facem o surpriză la împlinirea vârstei de 60 de ani”, spunea gimnasta Olivia Cîmpean.

Înainte de plecarea la Europenele de la Cluj, aceasta declara: „Sperăm să reuşim să reprezentăm România la fel cum se obişnuia până acum!”

Pe pagina sa de facebook, Olivia nu şi-a motivat decizia, dar a permis comentarii de genul: „Și ce să facă în România? În gimnastica românească nu se investește nimic…Bravo ei! Să dea Dumnezeu să aibă rezultate cu echipa Ungariei. Când va cânta imnul pentru ea, atunci vor înțelege cei de la Federație ce au pierdut”.

Adio, dar mergem mai departe

Antrenorul Nicolae Forminte scrie că a informat Federația Română de Gimnastică şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR): „Îmi pare rău, dar sunt obligat să îmi reprim mâhnirea şi să merg mai departe din respect şi afecţiune pentru gimnastele rămase să lupte sub tricolorul românesc”.

Plecarea Oliviei Cîmpian se resimte printre fetele de la loturile care se antrenează în Centrul Olimpic de la Deva. Jurnaliştii sportivi spun că momentul plecării Oliviei este ciudat. Practic, gimnasta a fost retrasă cu două săptămâni înainte de participarea la Festivalul Olimpic pentru Tineret (FOTE) la Gyor, în Ungaria.

Vestea a surprins pe toată lumea. „Este o decizie foarte importantă care o să lase urmări în activitatea lotului naţional de gimnastică. Olivia Cîmpian era una dintre cele mai titrate gimnaste ale noi generaţii şi antrenorii îşi puneau mari speranţe în viitorul ei. Ea a fost la Europene şi cred că era şi în lotul lărgit pentru Campionatele Mondiale din octombrie. Era sigur că ea va reprezenta România cu cinste la viitoarele competiţii internaţionale până la Ompiada de la Tokyo în 2020”, spune jurnalistul sportiv Nicolae Gavrea.

Federația Română a declarat că nu îşi va da acordul, prin urmare, cazul va putea intra în atenţia comisiilor forurilor  internaționale de specialitate.

Sunt mai multe posibilităţi, explică Nicolae Gavrea: „Această situaţie se mai poate încă rezolva într-un fel bun pentru România. Dacă reprezentaţii federaţiei şi ai Comitetului Olimpic vor purta negocieri cu forurile similare din Ungaria. S-ar putea ca Olivia Cîmpian să concureze în Ungaria, în competiţiile interne, iar la competiţiile de mare angergură ori nu va opţine acordul oficialilor români să concureze, ori o va face pentru România. Au mai fost asemenea cazuri. Pericolul este ca plecarea Oliviei să nu deschidă o cutie a Pandorei şi alte gimnaste să o urmeze”, spune Gavrea.

Jurnalistul spune că la începutul lunii august se vor face alegeri pentru conducerea Federaţiei Române de Gimnastică, iar Andreea Răducan are şanse mari să câştige locul ocupat acum de Adrian Stoica şi să îndrepte lucrurile în gimnastica românească.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *