Senatoarea PNL Carmen Hărău: În 2019 avem un buget care generează sărăcie!

În Comisia de buget- finanțe s-a lucrat două nopți la rând.  Pe cele 72 de articole ale documentului, au fost aprobate doar şase amendamente! Cu voturile PSD-ALDE-UDMR, s-a dat aviz pozitiv pe bugetul anului 2019. Miercuri dezbaterea bugetului se transferă în plen. Dezbaterea din comisii nu a adus proiectului nicio modificare de ordinul esenței, amendamentele opoziției fiind, practic, respinse  de către mașina de vot a coaliției majoritare.

Problema fundamentală constă în faptul că sursele de finanţare bugetară sunt fanteziste:
-5,5% creştere economică (UE prognozează 3,8%),
-33,4% din PIB grad de colectare la buget (niciodata n-a fost mai mare de 31,5%),
-4,6 cursul leu/euro, când deja cursul este 4,75,
– împrumuturi de 8 miliarde euro.

Probabilitatea să sară în aer costurile împrumuturilor este uriașă! Finanţele au împrumutat săptămâna aceasta peste 330 de milioane, cu 4,5% dobândă. România poate deveni în curând nefinanţabilă, ca în anul 2010. Plătim acum 2,5 md de euro pe an dobânzi pentru credite, iar suma este în creștere abruptă. Cu banii aceștia s-ar putea construi 250 de km de autostradă!

Statul subvenţionează CEC Bank cu 940 milioane de lei, ca să reziste la taxa pe „lăcomie”. Am mai avut bănci de stat, susținute din bani publici: BANCOREX, Banca Agricolă… Oare asta vrea Vâlcov? Să redevenim ţara socialistă, unde un om (grup mic de oameni) controlează toată rezerva financiară/valutară a țării?!

Finanţarea partidelor se ridică la cca 90 milioane euro! Așa ceva nu face nimeni în Europa! PSD va primi 50 milioane de euro. Deţinuţii urmează să primească retroactiv 1.100 de lei/lună, drept despăgubiri pentru condiţiile din închisori.

In schimb, alocaţiile pentru copii rămân la 84 lei/lună, PSD-ALDE au respins amendamentele noastre, ale liberalilor, pentru creșterea alocațiilor.

Persoanele cu dizabilităţi şi copiii orfani au fost lăsaţi de către PSD-ALDE fără finanţare de la bugetul central, la mâna autorităţilor locale. Chiar nu le pasă dacă primăriile nu au bani și copiii orfani vor suferi de foame?!

Veteranii de război și persecutații regimului comunist sunt lăsați să mai aștepte: termenul de 1 ianuarie 2019 pentru suplimentarea îndemnizațiilor de mizerie pe care le primesc a fost amânat. PSD-ALDE nu au bani pentru ei!
Ce se întâmplă cu bugetul acesta, este dincolo de orice închipuire!

Educația și sănătatea sunt, în continuare subfinanțate, iar pensionarilor li se va lua din dreptul de pensie prevăzut în legea 263/2010 prin neindexarea punctului de pensie la 1 ianuarie 2019.

Iar după ce că tot bugetul acesta este o bășcălie la adresa poporului român, mai avem parte și de circ.
Dragnea a depus un amendament conform căruia bugetul SRI ar urma să fie diminuat, iar banii tăiați să fie alocați pentru achiziționarea de vitamina D, care să fie dată gratuit copiilor din România.Ieri a fost mare iureș în Parlament, tranșarea lucrurilor a fost amânată o zi. Amendamentul a picat, pasă-mi-te! Până și jurnalistul Ion Cristoiu a conchis că „Liviu Dragnea a jucat o comedie ieftină în cazul Bugetelor acordate Serviciilor„.

Oare PSD chiar crede că românii sunt tâmpiți și „pun botul” la toate prostiile?! Puțin respect, totuși…

 

Eleonora-Carmen HĂRĂU, senator PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *