Un nou caz de gripă A H1N1 confirmat în județ, în ultima săptămână

În săptămâna 05.02.2019 – 11.02.2019  numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1284 de cazuri din care pneumonii 444 de cazuri, au fost internate un numar de 162 cazuri din care 20 persoane suspecte de gripă, față de aceeași săptămână din 2018 când au fost înregistrate 1402 de cazuri din care pneumonii 581 de cazuri.

Cazul nou confirmat de gripă A H1N1 este cel al unui bărbat de 69 de ani, care prezintă afecțiuni cronice și este internat la SJU Deva.

Până la această oră situația bolnavilor și a suspecților de gripă este totalizează în județ, de la începutul anului, 52 persoane:

–  din păcate primul caz de deces a fost înregistrat – gripa tip AH1N1 – o persoană de 56 ani, sex masculin, internat în SU Petroșani, nevaccinat și cu alte afecțiuni, a primit tratament antiviral.

  • 5 cazuri confirmate de gripă tip AH1N1, din care:

– 3 cazuri (SJU Deva) – 1 caz 79 ani, sex feminin, nu a fost vaccinată, prezintă afecțiuni cronice; 1 caz – 28 ani, sex masculin, nevaccinat; 1 caz 69 ani, sex masculin, nu a fost vaccinat, prezintă afecțiuni cronice

– 2 cazuri ( Spital Mun. Hunedoara)– 31 ani sex masculin, nevaccinat și 53 ani , sex masculin, nu a fost vaccinat; prezintă afecțiuni cronice

  • 1 caz confirmat gripă tip A (test rapid – copil 8 ani ; care nu a fost internat în județul Hunedoara ci în Clinica de Pediatrie Timișoara, pacient cu diabet zaharat, nu a fost vaccinat)
  • 5 cazuri confirmate gripă tip A H3, din care:

– 3 cazuri (Spital Mun. Hunedoara) – 1 caz 64 ani , sex masculin, nu a fost vaccinat, prezintă afecțiuni cronice; 1 caz 56 ani, sex masculin, nu a fost vaccinat, prezintă afecțiuni cronice; 1 caz 33 ani , sex feminin, nu a fost vaccinată

– 2 cazuri (SJU Deva) 54 ani , sex masculin, nu a fost vaccinat; prezintă afecțiuni cronice și un caz 77ani , sex masculin, nu a fost vaccinat; prezintă afecțiuni cronice

  • 21 cazuri pentru care s-a infirmat cu laboratorul gripa.
  • 19 cazuri pentru care nu s-a primit încă rezultatul

În săptămâna 05-11.02.2019 s-au vaccinat 97 de persoane.

În acest an Ministerul Sănătății a asigurat și în acest sezon rece vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

  • persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
  • femei gravide;
  • personalul medical;
  • persoane (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială;
  • persoane cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

Un număr de 24540 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier (în sezonul rece 2018-2019. Județului Hunedoara i s-au repartizat 24540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier – față de sezonul rece 2017-2018 când au fost utilizate toate cele 30597 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara .În data de 17.01.2019  DSP jud. Hunedoara a solicitat în urma adresei Ministerului Sănătății necesarul de doze de vaccin gripal trivalent sezonier pentru continuarea vaccinării antigripale – numărul de doze solicitat este de : 5980 de doze (date colectate de la medicii de familie din județ).

Ministerul Sănătății a transmis în data de 05.02.2019 repartiția către Direcțiile de Sănătate Publică județene a celor 30.000 doze de vaccin antigripal sezonier (achiziționate suplimentar). Pentru Direcția de Sănătate Publică  jud. Hunedoara repartiția de vaccin antigripal  este de 2000 de doze. Direcția de Sănătate Publică jud. Hunedoara a trimis la Unifarm București mașina de transport vaccinuri – dotată cu agregat figorific și aparat de înregistrarea temperaturii pentru a aduce dozele de vaccin.

În săptămâna 05-11.02.2019 s-au vaccinat 97 de persoane.

Vă transmitem câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infecțiilor acute respiratorii  cât și pentru gripă sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecție de bună calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii).

 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene

 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic .

 Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice!  Numărul normal al infecțiilor de tract respirator superior poate să ajungă și la zece  într-un an pentru o persoană.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu  se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale.

 DSP Hunedoara

Medic șef  Departament SSP                                             

  Dr. Cecilia Birău                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *