Populația județului Hunedoara scade constant

Conform datelor oficiale, populația județului Hunedoara a scăzut simțitor în cursul anului trecut, neînregistrându-se spor natural pozitiv în niciuna dintre cele 12 luni ale anului trecut. Nici în acest an, conform datelor făcute publice de către Direcția Județeană de Statistică (DJS) Hunedoara lucrurile nu stau mai bine. Astfel, după opt luni din 2018 numărul locuitorilor județului Hunedoara a scăzut, în mod natural, cu exact 1.773 de oameni. Sau, pentru ca exemplul să fie și mai edificator, ar fi ca și cum ar dispărea de pe hartă comuna Brănișca.

Acest deficit reiese din sporul natural negativ al populației, acesta constând în diferența dintre numărul celor născuți vii și al deceselor înregistrate în prima jumătate a anului în curs. Și, aidoma lui 2017, nici în acest an nu am avut vreo lună în care sporul natural al populației să fie pozitiv, adică un număr mai mare de nașteri raportat la decese. Mergând în mod cronologic, în ianuarie s-au înregistrat, la 266 de născuți vii, un număr de 522 de decese, sporul natural negativ fiind de 236 de persoane. Apoi în februarie s-a constatat cea mai mică rată a natalității, fiind vorba despre doar 214 născuți vii, iar decesele s-au cifrat la 486, sporul negativ fiind de 272 de persoane. Cea mai terifiantă situație am întâlnit-o în luna martie, când, la un număr de doar 220 de nașteri s-au înregistrat 581 de decese, iar sporul natural negativ a fost, record nedorit pentru acest an, de 361 de persoane, adică mai mult decât toată populația comunei Bulzeștii de Sus. Apoi, odată cu venirea căldurii, cifrele s-au mai temperat, însă sporul negativ a rămas. Astfel, în luna aprilie, la 237 de născuți vii s-au raportat 454 de decese, rezultând un spor natural negativ de 217 persoane. Apoi în mai au fost 272 de nașteri, cel mai mare număr consemnat în anul în curs la acest capitol, și 482 de decese, sporul natural negativ înregistrat fiind de 210 oameni. În iunie, la un număr de 258 de născuți vii au fost înregistrate 453 de decese, sporul natural negativ de 195 de persoane. Pentru luna iulie s-au raportat 324 de născuți vii și 463 de decese, iar sporul natural negativ, și de această dată, a fost de doar 139 de persoane, fiind cel mai bun procent  întâlnit în 2018. În fine, în luna august a anului în curs, ultima perioadă analizată de către cei de DJS Hunedoara, lucrurile nu s-au schimbat prea mult față de iulie, însă nici acest lucru nu este deloc îmbucurător, fiind vorba despre 339 de născuți vii la 482 de decedați, ceea ce a dus la un nou spor negativ, de 143 de persoane. Dacă se face o comparație cu ceea ce s-a petrecut la acest capitol în cursul anului trecut, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, ci de-a dreptul sinistre. În primul rând se observă că, la fel ca și în 2017, așa cum precizam și mai sus, nici în primele opt luni ale anului în curs nu s-a înregistrat vreuna cu un spor natural pozitiv, oricât de mic ar fi fost acesta.

Apoi trebuie amintit faptul că, așa cum reiese din datele furnizate de către statisticieni, populația județului a scăzut, anul trecut, cu un număr de 2.622 de persoane, ceea ce înseamnă mai mult decît locuitorii comunei Baia de Criș, una dintre localitățile rurale hunedorene mari. Iar dacă facem un raport între sporul natural negativ înregistrat pe parcursul lui 2017 și cel din primele opt luni ale anului în curs, vedem că rata mortalității este mult mai mare. Mai exact, dacă în 2017, pe toată durata anului, sporul natural negativ a fost , în medie, de 218,5, în 2018, în doar opt luni, acesta este deja de 221,6. Astfel, din păcate, se poate întrevede deja faptul că, în 2018, sporul natural se va menține, în continuare, negativ, și are toate șansele să îl depășească pe cel de anul trecut, mai ales că încă n-a venit frigul.

 

Amarildo Szekely

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *