PORTRET AL POLITICIANULUI ÎN AGONIE. Spaimele lui Laurențiu Nistor sau gâlceava „Înțeleptului” din Bulă

Preambul

Unul din celebrele bancuri cu Bulă sună cam așa: „- Bulă, care e viitorul verbului „a fura”? – Pârnaie, doamna profesoară!”. Legătura cu textul de mai jos există doar în mintea unor fini cunoscători.

 

Să te faci de râsul lumii pe banii tăi, acesta-i pesedism adevărat!

Cine și-a pus mintea și a pus „înțelept” sub poza Laurențiu Nistor (sau deasupra), pe bannere, afișe și alte minuni de propagandă electorală i-a copt-o profesionist. Să asociezi înțelepciunea cu un lider politic care tocmai își îngroapă, nefericit, propria organizație, cu un politician care pare să mestece linguri de lemn când încearcă un discurs politic în limba maternă, este umor subtil irizat, de mare paradă și nedisimulată batjocură.

Nici cel mai aprig dușman al liderului pesedist nu putea concepe o asemenea lovitură în moalele tărtăcuței liderului PSD Hunedoara. Ce a generat, ca replică, această asociere e de văzut în toată zgomotoasa lume a informației publice și a comentariilor pe rețelele de socializare. Dar, cum se spune: ce-și face omul cu mâna/ pe banii lui, nici Dumnezeu nu desface!

Să credem doar ce cercetăm

Să presupunem, însă, că n-o fi batjocură, ci doar subtilitate electorală de tip pesedist. (Uf, cu PSD n-ai șanse să scapi de hilar: acum asociem noi „subtil” cu „pesedist”! Așa ceva!… ) Or, din această poziție de „minte luminată”, din această postură cumva budistă, de ce ar avea Laurențiu Nistor – acest pârât Socrate al tarlalelor părăsite din coasta Devei – spaime generatoare de ieșire din drum și sminteală? Evident, ne referim la alte spaime decât cea cutremurătoare de a deschide gura pentru un discurs.

Cade ceru`, de-o înnebunit boieru`?

Nu ne-am fi pus întrebarea asupra spaimelor celui pictat pe lângă sfinți de biserică șoimușeană, dacă liderul PSD hunedorean nu ar fi dat, în ultima perioadă, dovezi clare, publice, de instabilitate emoțională, de tulburare agresivă a limbajului, de evidentă deraiere. Se pare că gluma sinistră cu „înțelept” alăturat pe reclame politice numelui său nu i-a picat bine lui Nistor Laurențiu, acest iluminat pesedist al potecilor vicinale.

De ceva vreme, omul a început să spumege, la propriu, pe dunga monitoarelor și ecranelor de mass-media pe care tot el o plătește: ba șantajează defect oameni de presă, ba dă cu blesteme în adversarii politici de la PNL, totul furibund, ca la prăbușirea lumii.

Într-un fel, putem înțelege comportamentul deviant al liderului PSD Hunedoara: e părăsit și i-au fugit butoanele de comandă aiurea, prin județ, de a ajuns să vorbească singur: Resmeriță-i de capul lui, Cazacu-i de capul lui, Costel Avram, așijderea; organizația lui se surpă în interior, cu zgomot; abia a încropit o amărâtă de listă de candidați la Consiliul Județean, din care lipsesc toți oamenii tari ai PSD-ului hunedorean din ultimii ani, inclusiv cei care au condus instituția județeană în mandatul ce se încheie. În plus, nu-și mai găsește locul de paradă nici în Valea Jiului, nici pe la Brad, locuri unde PSD încă mai are pită bună de mâncat, dar fără Nistor la masă. Cum să nu o ia razna răzlețitul gânditor al brazdelor?

Când îți pui mintea cu cine nu trebuie

Interesant este de dibuit principalii dușmani ai istericului lider pesedist Laurențiu Nistor. Lucru simplu de făcut, mai simplu decât două fraze legate cu noduri în gât de politicianul de Șoimuș. Pentru că toate atacurile politice ale „înțeleptului” de ogor pustiu au doar două ținte: Lucian Heiuș, liderul PNL Hunedoara, și Carmen Hărău, senator PNL de Hunedoara. Politicieni cu care nici măcar nu concurează în bătălia electorală de la locale.

Pe Carmen Hărău, ca să începem cu doamna, o atacă Nistor cât de des poate, aruncând către ea ori bolovani din gândirea proprie (când e în direct), ori cârlige sforăitoare pe două-trei teme prăfuite, tocite de foști jurnaliști la botul calului PSD. Numai că obiceiul acesta prost i-a adus ceva necazuri.

Pe de-o parte, Hărău nu se arată deloc blândă când o calci pe bombeu, și-l taxează mult peste nivelul nistorean de prins firul. Pe de altă parte, proasta inspirație a lui Nistor a făcut ca Bucureștiul însuși să-i regăsească numele de alint de-acasă, pe care hunedorenii îl știu de-o viață, „tractoristul” – asta cu ajutorul tunător al unei Carmen Hărău furioase, care nu s-a sfiit să-l indexeze de față cu tot poporul parlamentar.

În fapt, Carmen Hărău nu l-a lăsat fără replică pe Nistor în nicio situație, deși războiul declarațiilor s-a dus nu între ea și liderul PSD, incapabil să lege un comunicat isteț în altă limbă decât cea de caldarâm mestecat cu picamărul, ci între ea și mai vechi slujitori de PSD din mass-media locală, acum boiernași de țară cu slujbe la stat tot familionul. Dar asta-i altă poveste.

Pe Hărău, Nistor o atacă la dublă comandă – una că nu o suportă, pentru că nu-i poate face față, fapt dovedit și din ciocnirile directe la Parlament, alta că așa-i dictează cei care fac bâză de el punându-l în situații „înțelepte” din care nu poate ieși singur și doar pe furiș sau cu tupeul ghiolbanului.

Așadar, spaima de Hărău a celui alintat, și în Parlamentul României, „tractoristul” ar fi din bule de aer stătut inhalate de liderul pesedist de la „bunii” săi sfătuitori și de la propria neînțelegere a lumii.

Dar cu Heiuș ce-ai avut?

Pe Lucian Heiuș, însă, Laurențiu Nistor îl atacă prostește, doar ca să se audă vorbind: Heiuș nu a fost niciodată un „câine de luptă” politic, ci doar un diplomat pașnic, cel mai des mai degrabă membru tactic în trupe de asalt.

Atacând-o pe Carmen Hărău, Nistor câștigă măcar un dram de notorietate, devine oarecum vizibil, prin raport cu adversarul, chiar dacă doar ca un tinitus enervant. Atacându-l pe Lucian Heiuș, liderul PNL Hunedoara, Nistor nu câștigă absolut nimic. Astfel încât, atunci când a ajuns să-l și blesteme pe Heiuș la TV, liderul pesedist a trecut în zona absurdului pe fond patologic, respectiv, mai pe românește, a luat-o razna… Și nu pare să-și revină, doar a devenit, în ultima vreme, mai tăcut, ca un pește posac ținut cu forța în mâl, după seria de gafe publice, probabil strunit de oamenii de campanie care încă îl mai servesc… cu „înțelepciune”!

În 28 septembrie avem spectacol cu… Bulă

Cât de departe poate ajunge furiosul lider PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, în delirul politic pe care ni-l servește, public, în ultima vreme? Vom vedea, probabil, în spectacolul de fluierat a pagubă din 28 septembrie 2020. Un spectacol pe care el l-a scris și tot el îl interpretează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *