Portretele celor șapte Fericiți Episcopi Martiri români greco-catolici, beatificați de Papa Francisc la Blaj, au poposit în Țara Hațegului, la Silvașu de Jos

În armonia policromă a culorilor toamnei, duminică, 13 octombrie 2019, localitatea hațegană Silvașu de Jos a fost martora unui eveniment cultural-religios deosebit. Cu binecuvântarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Silvașu de Jos a găzduit Microexpoziția itinerantă „Martirii” – Portrete ale Fericiților Episcopi români greco-catolici realizate de reputatul artist plastic Ștefan Popa Popa’s.

După ce au fost prezentate Sfântului Părinte Papa Francisc, la Blaj, pe „Câmpia Libertății”, în 2 iunie, cele șapte tablouri-icoană și-au urmat pelerinajul spiritual în mijlocul comunităților din Deva, Hațeg, Oradea, Sighetul Marmației, Săcărâmb, Orăștie, Lugoj, pentru a poposi și la Silvașu de Jos. Inițiativa acestui periplu aparține Asociației Ecumenice a Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce” din Deva, proiectul propunându-și să omagieze personalitatea și să popularizeze destinele Ierarhilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, martirizați de regimul comunist.

După oficierea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Silviu-Augustin Stroia al Silvașului de Jos și preotul Daniel-Ilie Solomon din Tuștea, expoziția a fost prezentată de istoricul dr. Dorin Petresc, prof. univ. dr. Sigismund Duma, fiu al locurilor, și preotul Nicolae-Doinel Preda, Protopop greco-catolic de Hațeg. Prelegerile susținute în fața unui număr însemnat de credincioși din Silvașu de Jos, Silvașu de Sus și Hațeg, au evidențiat câteva repere istorice ale zonei Silvașului, ale Bisericii Române cu Roma, „odiseea” celor șapte portrete-icoană, precum și o serie de aspecte din „Calea Crucii” și pătimirii celor șapte Episcopi Martiri.

Microexpoziția „Martirii” va putea fi admirată în incinta Bisericii parohiale cu hramul „Învierea Domnului”, până duminică, 20 octombrie 2019. De aici, cele șapte portrete-icoană vor itinera la Timișoara, Cluj, Arad, Blaj, București și Roma.

 

Dorin Petresc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *