Fără apă și curent în 2017. O altă față a Devei

Episodul III

Zilele trecute m-a sunat un prieten să-mi spună că pe străzile Granitului și Cascadei, nu sunt făcute branșamentele la rețeaua de alimentare cu apă potabilă și parțial nici la cea de alimentare cu energie electrică. S-a întâmplat în ziua în care se anunțaseră alocările pe PNDL (Programul Național pentru Dezvoltare Locală) conform căruia Deva, municipiu reședință de județ, a depus patru proiecte, din care pentru trei a primit finanțare de 6.347.779 lei.  Practic, mai puțin decât Comuna Bunila, care a primit peste 10.000.000 lei. Știți unde e Comuna Bunila?! Închid aici paranteza.

Pentru că deja mi se părea prea mult, zic hai să merg pe Strada Granitului, să văd și eu despre ce e vorba. Ajung acolo, vin locatarii cu hârtii oficiale în mână și încep să-mi povestească cum din 2015 li se promite apă și curent electric. Și-mi mai povestesc oamenii cum au fost în audiență la fostul primar, Mărginean cred că-l chema (și care înțeleg că vrea să candideze din nou, că-l recomandă performanțele din mandatul trecut și susținerea societății civile….da, știu, și eu am râs tare), și cum i-a întrebat ce-a fost în capul lor când au decis să-și construiască locuințe pe deal. În aceeași administrație, aceiași deveni plătitori de taxe și impozite, au fost sfătuiți să înceteze cu sesizările în presă, că ”nu așa se rezolvă problemele”. Sugestia a venit din partea unui fin și distins domn, director tehnic în primărie la vremea respectivă, al cărui nume nu reușesc nicicum să-i rețin.

În sfârșit, străzile afectate se numesc Granitului și Cascadei; pe strada Granitului, 14 case nu sunt racordate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă și patru case nu sunt branșate la curent; pe strada Cascadei sunt 16 case fără branșamente la apă. Aproape 100 de oameni afectați. 200 în total, împreună cu cei de pe strada Aurel Vlaicu, despre care am scris aici: https://www.replicahd.ro/deva-orasul-cu-centru-de-5-stele-si-periferie-de-ev-mediu/.

Printre hârtiile puse la dispoziție de oameni, găsesc un PUZ în care cele două străzi despre care facem vorbire apăreau branșate la utilități și mai găsesc și două răspunsuri oficiale ale autorităților privind branșamentele, documente emise atât în 2015 cât și in 2016.

Citesc atent documentele și îmi dă cu virgulă! Zic: ”păi, și dacă aici scrie că aveți, voi de ce nu aveți utilități în 2017?!”.„Păi apă nu avem pentru că, deși realizată procedura de atribuire a lucrării privind extinderea rețelei de alimentare cu apă, există contestații nesoluționate din 2016”. Nu-i așa că e normal să nu fii capabil într-un an să soluționezi niște contestații?!? Ba da, absolut normal, oamenii din primărie nu se grăbesc, că ei au apă acasă. Este timp! Între timp, plătitorii salariilor lor trăiesc așa:

Încerc să-mi revin și plusez: ”păi și curent de ce nu aveți?!?”. „Aaaaaaaa, păi aici e altă poveste! S-a făcut toată documentația pentru extinderea rețelei de alimentare cu energie electrică și când să se ia avizul de la primărie, strada Granitului nu apare ca fiind în domeniul public al municipiului și deci până nu se întabulează, nu putem fi racordați la curent decât pe banii noștri și calculul făcut dă undeva la 52.000 lei și vă dați seama că nu ne permitem!„.

Orice șansă să-mi revin din șoc era pierdută, chiar dacă mai văzusem filmul acesta, despre care am scris aici:  https://www.replicahd.ro/o-noua-afacere-marca-primaria-deva/. Totuși, mă adun și întreb unde au ei domiciliul, Și-mi arată oamenii că domiciliul lor este pe strada Granitului din Deva.

Da, oamenii au primit domiciliu, cu număr de casă cu tot, pe o stradă care nu apare în domeniul public al Devei. ABSURD! Absurd până în următoarea galaxie și înapoi! Trăim într-un oraș absurd, cu o administrație absurdă de cel puțin 10 ani încoace, un oraș în care oamenii fac credite să-și construiască o casă în care nu se pot muta nici după doi ani de la finalizare, din cauză că administrația este absurdă și indolentă și îi obligă să trăiască fie fără utilități, deci în condiții de Ev Mediu, fie în chirie, până la soluționarea problemei. Când și dacă!

O administrație care de ani de zile promite celor care le plătesc salariile și-n slujba cărora se presupune că se află, că problema lor se va rezolva „anul ăsta„. E final de iulie 2017, vine iarna, oamenii n-au curent. Și nici apă. Dar e bine, că la ultima audiență în care au fost, viceprimarul, în calitate de primar, după ce a întârziat cam doua ore, le-a cerut să-l țină la curent (știu, sună ironic), cu situația, ca și cum soluția ar fi la ei.

Aș fi vrut să trag o concluzie, să am o încheiere la textul acesta, că așa am învățat la școală, că orice text compus trebuie să aibă o introducere, un cuprins și o încheiere. Dar de data asta nu pot. Sunt dezarmată. Vă las pe dumneavoastră să apreciați.

Totuși, aș vrea să vă spun ceva, indiferent ai cui susținători sunteți și ce simpatii politice aveți: nu mă plătește nimeni pentru editorialele astea! Nici un om politic, nici o organizație, nici un partid. Nu fac parte din nici un partid. Am făcut, a fost o experiență educativa dură, dar utilă. Mi-a trecut. Scriu în numele unor oameni batjocoriți de aleșii lor în repetate rânduri, puși pe drumuri inutil, niște oameni care plătesc bani către instituțiile care-i batjocoresc. Scriu pentru că poate vocea mea se aude mai tare decât a lor. Că a lor e acoperită de indolență, incompetență și miserupism! Scriu pentru că viața, deși n-a fost mereu darnică, în ultimii câțiva ani mi-a dat multe. Nu pot decât să sper că pot la rândul meu, să dau ceva înapoi.

Monica FLORESCU

 

citește și:

4 comentarii la „Fără apă și curent în 2017. O altă față a Devei

 • 23 iulie 2017 la 10:29
  Permalink

  Felicitari, Monica Florescu. Esti un jurnalist competent care stie sa fie echilibrat si isi alege subiectele foarte bine. Devenii iti multumesc pentru felul in care intelegi sa iti faci meseria.

  Răspunde
  • 23 iulie 2017 la 20:26
   Permalink

   Multumesc! Nu sunt jurnalist. Sunt doar om. Si mi pasa. 🙂

   Răspunde
 • 23 iulie 2017 la 19:51
  Permalink

  Multumesc mult d-na Monica pentru ajutorul pe care ni-l dati poate asa se mai trezesc si astia din mahmureala .

  Răspunde
 • 23 iulie 2017 la 23:57
  Permalink

  Nu pot decat sa incerc, sa insist si sa incerc din nou! Lasati multumirile, acum e important sa rezolvam ceva!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *