Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu premierul britanic Theresa May despre Brexit şi despre situaţia comunităţii de români din Marea Britanie

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat vineri cu premierul britanic Theresa May despre Brexit şi despre situaţia comunităţii de români din Marea Britanie.

“Au fost discutate în principal subiecte aflate pe agenda bilaterală şi europeană, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.(…) Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la situaţia comunităţii româneşti din Marea Britanie şi la faptul că Acordul de retragere va reprezenta un punct important pentru garantarea drepturilor celor, care locuiesc, muncesc sau studiază în această ţară. În egală măsură, Preşedintele României a subliniat importanţa respectării principilor nediscriminării, reciprocităţii depline şi tratamentului egal pentru toţi cetăţenii UE, atât cei beneficiari ai acordului de retragere, cât şi cei care se vor stabili pe viitor în Marea Britanie”, anunţă Preşedinţia după întrevederee pe care şeful statului a avut-o la Bruxelles cu prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Theresa May.

Şeful statului a exprimat speranţa că eforturile Premierului britanic se vor reflecta în ratificarea cu succes în Parlamentul de la Londra a Acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care să asigure o retragere ordonată şi certitudine pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. În egală măsură, discuţiile aferente procesului de ratificare trebuie să ţină cont de toate elementele care au fost deja agreate cu Premierul britanic prin Acordul de retragere.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat importanţa discutării cât mai rapide a acordului privind viitoarele relaţii UE cu Marea Britanie, ca semnal al angajamentului pe care îl avem pentru menţinerea unui nivel de cooperare cât mai ridicat cu partea britanică.

Preşedintele României a precizat că ţara noastră susţine pe deplin abordarea Uniunii Europene, care doreşte acest parteneriat cuprinzător şi ambiţios cu Marea Britanie după retragerea acesteia din Uniune, care să acopere domenii diverse, de la cooperarea economică şi comercială la politica externă, securitate şi apărare.

Premierul Theresa May a apreciat oportunitatea dialogului avut cu preşedintele Klaus Iohannis inclusiv din perspectiva retragerii Marii Britanii din UE pe durata mandatului Preşedintei României a Consiliului Uniunii Europene.

Înaintea întâlnirii, preşedintele Iohannis a declarat presei: ”Da, am de gând să mă întâlnesc cu doamna May, scurt, o bilaterală scurtă ca să o încurajez un pic”.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *