Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind votul în diaspora

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi promulgarea legii privind votul în diaspora.

„O componentă importantă a Acordului Politic Naţional este şi angajamentul de a transpune în legislaţie măsurile necesare asigurării atât în ţară, cât şi în străinătate, a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români. Aşadar, promulg astăzi, acum şi aici, legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot fără a mai fi nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze până la închiderea urnelor”, a afirmat preşedintele.

El a cerut Guvernului, MAI, MAE şi AEP să aplice și să urmărească organizarea în bune condiţii a votului.

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată în 3 iulie de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Legea prevede prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică – pentru românii din diaspora. Vineri se va vota între orele locale 12.00 – 21.00, iar sâmbătă şi duminică între orele 7.00 – 21.00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot”, prevede legea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *