Preţul petrolului american a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani

Contractele futures pentru petrol au scăzut puternic luni, iar petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a coborât la un moment dat cu până la 21%, la 14,47 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din martie 1999, din cauza temerilor că unităţile americane de stocare vor fi pline din cauza pandemiei de coronavirus care a prăbuşit cererea, transmite Reuters.

La ora 06:00 GMT (09:00 ora României), contractele WTI cu livrare în luna mai erau în declin cu 3,4 dolari, sau cu 18,6%, la 14,87  dolari pe baril.

Contractele WTI pentru luna mai expiră marţi, iar contractele lunii iunie, ale căror tranzacţii devin mai active, au scăzut cu 1,51 dolari, sau cu 6%, la 23,52 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent a scăzut la rândul său, cu 90 de cenţi, respectiv cu 3,2%, la 27,18 dolari pe baril.

Volumului petrolului stocat în rezervoarele americane, în special la Cushing, Oklahoma, centrul de livrare pentru contractele West Texas Intermediate (WTI), creşte în condiţiile în care rafinăriile îşi restrâns activităţile din cauza scăderii cererii.

”Nu au atins capacitatea maximă, dar există temeri că o vor face”, a declarat  Michael McCarthy,, analist şef pentru pieţe la firma CMC Markets din Sydney. Acesta a adăugat că odată atinsă capacitatea maximă de stocare, producătorii vor fi nevoiţi să reducă producţia.

Cantitatea de petrol stocată în unităţile de stocare marine sunt estimate la rândul lor la un nivel record de 160 de milioane de barili.

Acordul de reducere a producţiei convenit încheiat de OPEC şi aliaţii săi, între care Rusia, vor intra în vigoare în luna mai. Aşa-numitul grup The OPEC+ a convenit reducerea livrărilor de ţiţei cu 9,7 milioane de barili pe zi.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *