Preţurile petrolului au atins marţi cele mai ridicate niveluri din ultimii 7 ani

Preţurile petrolului au urcat marţi la cele mai ridicate niveluri din ultimii şapte ani, din cauza temerilor legate de o posibilă perturbare a livrărilor în urmă unor atacuri în regiunea Golfului Persic, care au avut loc pe fondul unor perspective deja limitare ale ofertei, transmite Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 77 de cenţi, sau cu 0,9%, la 87,25 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, au crescut cu 1,25 dolari, sau cu 1,5%, la 85,07 dolari pe baril.

În timpul tranzacţiilor, ambele benchmarkuri au atins cele mai ridicate niveluri după octombrie 2014, preţul petrolului Brent de 88,13 dolari pe baril şi WTI de 85,74 dolari pe baril.

Preocupările privind aprovizionarea au crescut săptămâna aceasta după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite, escaladând ostilităţile dintre grupul aliniat Iranului şi o coaliţie condusă de Arabia Saudită.

După ce a lansat lovituri cu drone şi rachete care au aruncat ân aer camioane cu combustibil şi au ucis trei persoane, mişcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalaţii de producţie, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că îşi rezervă dreptul ”de a răspunde la aceste atacuri teroriste”.

”Daunele aduse instalaţiilor petroliere din Emiratele Arabe Unite, în Abu Dhabi, nu sunt semnificative în sine, dar ridică problema şi mai multor întreruperi ale aprovizionării în regiune în 2022”, a declarat Louise Dickson, analistul principal al pieţelor petroliere de la Rystad Energy.

”Atacul ridică riscul geopolitic în regiune şi poate semnala că acordul nuclear Iran-SUA nu va fi reluat în viitorul previzibil, ceea ce înseamnă că petrolul iraniamn nu va fi pe piaţă, stimulând cererea de ţiţei de calitate similară, originar din altă parte”, a adăugat Dickson.

Compania petrolieră din Emiratele Arabe Unite ADNOC a declarat că a activat planuri de continuitate a afacerii pentru a asigura furnizarea neîntreruptă de produse către clienţii săi locali şi internaţionali, după un incident la depozitul său de combustibil din Mussafah.

De asemenea, la primele de preţ geopolitice se adaugă tensiunile în creştere dintre Ucraina şi Rusia, membru OPEC+.

În plus, unii producători din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se luptă să pompeze la capacităţile lor permise în baza unui acord cu Rusia şi aliaţii, de a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

OPEC a menţinut marţi prognoza de creştere robustă a cererii mondiale de petrol în 2022, în ciuda variantei de coronavirus Omicron şi a creşterilor aşteptate ale ratelor dobânzilor, anticiăând că piaţa petrolului va rămâne bine susţinută pe tot parcursul anului.

Analiştii Goldman Sachs au spus că se aşteaptă ca stocurile de petrol din ţările OCDE să scadă până în vară la cel mai redus nivel după anul 2000, preţul petrolului Brent urmând să urce la 100 de dolari în cursul acestui an.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *