Prima doză de vaccin AstraZeneca sau Pfizer reduce la aproape jumătate transmiterea covid-19 într-o gospodărie

O singură doză de vaccin împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford permite o reducere a transmiterii noului coronavirus de până la 50% în cadrul unei gospodării, arată un studiu publicat de agenţia publică engleză de sănătate PHE, relatează AFP.

 

Persoane infectate cu noul coronavirus la trei săptămâni după ce au făcut o primă doză de vaccin sunt cu 38% până la 49% maii puţin susceptibile să transmită virusul membrilor familiei lor decât cele care nu au fost vaccinate, subliniază într-un comunicat Public Health England (PHE).

Acest nivel de protecţie, observat după aproximativ două săptămâni de la vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau a membrilor familiei.

„Aceasta este o veste fantastică. Ştim deja că vaccinurile salvează vieţi, însă acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată că ele reduc, de asemenea, transmiterea acestui virus mortal”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul britanic al Sănătăţii Matt Hancock.

În cadrul acestui studiu au fost urmărite 57.000 de persoane din 24.000 de gospodării, în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv covid-19, şi au fost comparate cu aproape un milion de contacte ale unor persoane nevaccinate.

Gospodăriile sunt considerate drept locul „cu cel mai mare risc” de transmitere a bolii, iar „rezultate similare ar putea fi observate în locuri care prezintă riscuri de transmitere similare, precum locuinţele împărtăşite sau închisorile”, subliniază PHE.

Organismul subliniază că o doză de vaccin permite de asemenea, după patru săptămâni, o reducere cu 60% până la 65% a riscului dezvoltării unor simptome.

Studii precedente ale PHE au arătat că vaccinurile Pfizer-BioNTech şi AstraZeneca-Oxford au permis prevenirea a 10.400 de decese în rândul persoanelor de peste 60 de ani, la sfârşitul lui martie.

Cea mai îndoliată ţară din Europa de covid-19, Regatul Unit este angajat într-o campanie de vaccinare masivă de la începutul lui decembrie.

În regat se folosesc, în prezent, vaccinurile AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Potrivit unor date oficiale, publicate marţi, aproape 34 de milioane de prime doze de vaccin au fost administrate, iar un sfert din populaţia adultă – 13,2 milioane de oameni – a fost vaccinată cu a doua doză.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *