Prima ediție a Festivalului Județean de Folclor pentru copii „BUNA MEA M-O ÎNVĂȚAT”, la Orăștie

Prima ediție a Festivalului Județean de Folclor „BUNA MEA M-O ÎNVĂȚAT” va avea loc în data de 21 ianuarie 2023, la Sala de Conferințe ASTRA din Orăștie. La concurs pot participa profesori și elevi din ciclul primar si gimnazial, din județul Hunedoara.

Evenimentul, dedicat tinerilor iubitori ai muzicii populare, este organizat prin strădania Lorenei Ioana Pascu, profesoară și valoroasă interpretă de folclor.

Dragostea pentru folclor și dorința de a educa tinerii din jurul ei, au făcut-o pe Lorena să rămână acasă. „Acasă, pentru mine, înseamnă acest ținut desprins dintr-o poveste. Dumnezeu m-a adus pe lume în Orăștie cu un scop precis! Mă simt datoare să îi învăț pe tinerii din jurul meu cum să valorifice tradițiile locale, dar și să îi încurajez să îmi depășească nivelul. Dacă elevii mei ajung pe cele mai înalte culmi ale succesului, consider că mi-am îndeplinit misiunea. Liceul pedagogic m-a ajutat să descopăr cât de importantă este arta predării și m-a convins că doar cu ajutorul educației fiecare cetățean devine cea mai bună variantă a sa. Dorind să aprofundez tainele cunoașterii, am studiat pedagogia muzicală în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj- Napoca și pedagogia înv. primar și preșcolar la Universitatea „1 Dec. 1918” din Alba Iulia, în cadrul căreia am urmat și programul de masterat cu specializarea Management educațional.” Dintre toate trofeele cucerite, Lorena consideră Premiul I la Festivalul Național „Strugurele de Aur” de la Jidvei, drept aprecierea supremă a calităților și a muncii sale. „Promit că festivalul nostru, astăzi județean, va rămâne în sufletul participanților emblema culturii orăștiene!”

***

Festivalul Județean de Folclor „BUNA MEA M-O ÎNVĂȚAT” are ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc.

În prezent, folclorul începe să își piardă din ce în ce mai mult caracterul ritual şi funcţiile ce le avea în comunitatea sătească, iar vechile zone folclorice, bine conturate odinioară, încep să-şi piardă individualitatea şi caracterele particulare.

Festivalul „BUNA MEA M-O ÎNVĂȚAT”, beneficiind de colaborarea cu specialişti şi practicanţi din domeniul folclorului şi totodată de o foarte bună promovare, la scară naţională, prin intermediul unor instituții mass-media de prestigiu,promite să contribuie, la buna orientare a concurenţilor, spre lucrări autentice, valoroase, din punct de vedere folcloric și artistic, pentru zona din care provin, sau pe care o reprezintă conform regulamentului,  din toate zonele sau subzonele folclorice din România.

În acelaşi timp, festivalul contribuie într-o mare măsură la educarea şi influenţarea în mod pozitiv a gustului publicului larg, consumator de folclor, prin repunerea în circulaţie a unor informații valoroase, din diferite zone ale ţării, consolidând şi confirmând astfel sintagma Unitate în diversitate.

Festivalul Județean de Folclor „BUNA MEA M-O ÎNVĂȚAT” reprezintă totodată o invitaţie de a ne apropia cu speranţă, respect şi demnitate de cultura şi civilizaţia tradiţională, materială şi spirituală, regăsită în mod fericit în județul Hunedoara, dar și în multitudinea zonelor folclorice din România.

Realizarea acestui eveniment, subliniază un concept pe cât de simplu pe atât de eficient: scoate satul în lume, aducând lumea în sat.

De la bun început, ne propunem să mobilizăm numeroși tineri valoroși în speranța de a le trezi acestora dorința de a exploata izvorul nesecat de tradiție,  motivați fiind  de lejeritatea regulamentului de participare, ce le permite o prezentare mult mai încrezătoare pentru reușită.

Unicitatea acestui festival este conferită şi de organizarea amplă, complexă, dar şi de eforturile organizatorilor.

Prima ediţie a Festivalul Județean de Folclor „BUNA MEA M-O ÎNVĂȚAT” va constitui o etimologie culturală și emblematică pentru organizator, o traducere completă a semnificaţiilor sintagmei – “Patrimoniu Cultural Naţional”.

SECȚIUNILE CONCURSULUI

INTERPRETARE VOCALĂ

  • GRUPA DE VÂRSTĂ 6 – 8 ANI
  • GRUPA DE VÂRSTĂ 9 – 11 ANI
  • GRUPA DE VÂRSTĂ 12- 15 ANI

IMPLICAREA ELEVILOR ÎN PĂSTRAREA TRADIȚIILOR LOCALE – SIMPOZION DEDICAT PROFESORILOR

  • ÎNVĂȚĂTORI ȘI PROFESORI ÎNV. PRIMAR
  • PROFESORI DIN CICLUL GIMNAZIAL

ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

Toți solistii vocali vor participa la preselecția festivalului. Pentru preselecție vor trimite un material video in care vor interpreta  cate o strofa din piesa/piesele pregatite pentru concurs.

Juriul va anunța lista soliștilor admiși în data de 19.01.2023, urmând ca organizatorii să contacteze fiecare concurrent în parte.

Numarul maxim de soliști admiși în concurs este 25.

Documentele pentru înscriere pot fi trimise pe adresa de e-mail: ioanalorena.pascu@yahoo.com până la data de 18 ianuarie 2023.

Juriul Festivalului va fi format din specialişti în domeniu, oameni de cultură şi profesori (7 persoane).

În jurizarea concurenţilor se va ţine cont de următoarele criterii:

  • Originalitate;
  • Mesaj;
  • Complexitatea informațiilor;
  • Impresie artistică;
  • Calități interpretative și tehnică vocală;
  • Ținuta scenică;
  • Realizarea din punct de vedere muzical, coregrafic și artistic a programului prezentat;
  • Frumusețea și veridicitatea costumelor populare;
  • Autenticitatea materialului prezentat.

Hotărârile juriului sunt definitive şi fără drept de contestare. Juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui sau de a nu acorda unele premii.

***

PREMIILE FESTIVALULUI

Pentru fiecare categorie prezentă la cele două secțiuni, juriul va acorda următoarele premii:

  • PREMIUL I
  • PREMIUL II
  • PREMIUL III
  • MENȚIUNE

TROFEUL FESTIVALULUI  se va acorda persoanei ce va prezenta un material deosebit, autentic. Materialul va fi publicat pe pagina oficială dedicată concursului, cu scopul de a reliefa acuratețea muncii sale și implicarea în păstrarea tradițiilor din zona pe care o reprezintă.

Alte informaţii se pot obține la numerele de telefon:

Director festival, prof. înv. primar Lorena Ioana Pascu: 0762717557

Prof. înv. primar Angela Hendrea: 0733929062

Prof. înv. primar Alina Beatrice Gîrna: 0731904053

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *