Prințul de Wales se implică în salvarea cetății de la Costești

Patrimoniul universal este în pericol. În această categorie intră și cetatea de la Costești. Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud cere implicare. Alături de voluntari se află și Prințul de Wales.

“Cetatea de la Costești – sit UNESCO – are nevoie urgent de ajutorul nostru. Asociația MONUMENTUM, Institutul Național al Patrimoniului (INP) și ceilalți parteneri strâng rândurile pentru salvarea acestui important edificiu arheologic și de arhitectură. Intervenția va avea loc între 3 și 19 octombrie 2019, printr-o acțiune de voluntariat. Proiectul de punere în siguranță, realizat de către INP, a primit undă verde, urmând ca „ambulanța” să realizeze intervenția propriu-zisă. Aceasta constă în demontarea protecției metalice vechi, prin care plouă de câțiva ani pe ruinele dacice, și edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiș înierbat. În paralel, vom reașeza în poziția originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor și a arhitecților, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autoritățile și instituțiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică”, arată voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud.

Supravegherea arheologică va fi asigurată de colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei” format din specialiști de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Județean Mureș.

Suma materialelor pentru prima etapă este de 47. 000 de lei și reprezintă contravaloarea fundațiilor supraterestre, a cherestelei, a elementelor structurale metalice, a asterelii și a hidroizolației.

“De asemenea, facem apel către entitățile din mediul de afaceri care doresc să sprijine patrimoniul românesc şi să ni se alăture în acest demers, care nu mai suportă amânare. Un grant de 10 000 de lei va fi pus la dispoziție de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, prin intermediul „Ambulanței pentru monumente”, pentru a putea începe achiziția materialelor, dar intervenția nu poate fi realizată fără sprijinul vostru. În cazul în care suma necesară etapei I va fi depășită, aceasta va fi reutilizată pentru etapa a II-a”, mai arată volunarii, care cer ajutorul unor “persoane energice, cu o bună capacitate de muncă fizică. Fie ca dorești să vii pentru una, două sau zece zile, noi te așteptăm cu drag alături de echipa „Ambulanței pentru monumente”, în limita celor 15 locuri disponibile. O minimă experiență în domeniul construcțiilor ar fi utilă. Vă vom pune la dispoziție echipamentul de lucru: salopetă, cască și mănuși, având rugămintea să luați cu voi frontală, pelerină de ploaie, sac de dormit, încălțăminte de lucru și alte lucruri personale de şantier”.

Cazarea va fi asigurată de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca la tabăra arheologică de la Grădiștea Muncelului, iar masa de către comunitatea locală și Asociația MONUMENTUM.

 

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *