Guvernul aprobă strategia pentru Valea Jiului

Strategia de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului (2022 – 2030) se află pe masa Guvernului.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale au obligaţia să aducă la îndeplinire măsurile specifice domeniului lor de activitate în vederea asigurării implementării Strategiei de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului (2022-2030).

„În România principala regiune minieră este situată în Valea Jiului, județul Hunedoara, economia acestei zone fiind mono-industrială bazată pe extracția cărbunelui, fapt ce creează un mare dezavantaj pentru locuitorii săi. Scăderea nivelului de utilizare a cărbunelui a condus la închiderea de mine în mai multe regiuni din Europa, decizia de renunțare la cărbune fiind asumată de guvernele țărilor respective. Astfel de acțiuni de închidere de mine au avut loc și în Valea Jiului, ultimele 4 mine operaționale urmând să fie închise. Închiderea minelor și planurile de restructurare au dus la dezechilibre sociale, dislocarea tinerilor și adulților, la o rată ridicată a șomajului, creșterea gradului de sărăcie, excluziune socială și implicit creșterea dependenței populației de serviciile sociale. Investițiile în educație sunt scăzute în regiune, multe școli nu sunt dotate corespunzător, profesorii nu au beneficiat de posibilități de calificare pentru a se specializa în acordarea îndrumării profesionale necesare tinerilor aflați în căutarea unui drum în viață, iar abandonul școlar timpuriu și lipsa unui mecanism coerent de formare profesională accentuează situația problematică a sistemului. Sistemul de sănătate din Valea Jiului se confruntă cu multe provocări, infrastructura depășită, combinată cu lipsa medicilor și a asistenților medicali, conducând la servicii medicale de calitate slabă și, implicit, la un nivel de sănătate al populației sub standardele UE. Prin reducerea activității miniere din Valea Jiului se urmărește reducerea poluării în special la nivelul aerului și al apei, protecția mediului fiind un aspect foarte important avut în vedere în industria minieră. Problemele din Valea Jiului sunt profunde și severe, fiind necesară adoptarea de măsuri într-o abordare strategică integrată”, arată documentul.

Strategia de dezvoltare economică, socială și de mediu a Văii Jiului (2022-2030) vizează reconfigurarea socio-economică a zonei, are o abordare holistică, iar acțiunile aferente abordează problemele zonei într-un mod coerent.

Aceasta își propune:

  • Crearea unui climat socio-profesional dinamic și performant pentru optimizarea standardelor de viață și asigurarea în mod responsabil a tranziției Văii Jiului spre economia verde.
  • Crearea unui mediu economic diversificat, axat pe consolidarea creșterii și competitivității întreprinderilor mici și mijlocii cu activități și produse cu valoare adăugată mare, susținut de inițiative în favoarea inovației și a antreprenoriatului local;
  • Dezvoltarea coerentă și durabilă a turismului, culturii, activităților sportive și de agrement și a industriilor creative din Valea Jiului, prin stimularea producătorilor și creatorilor locali, punerea în valoare a patrimoniului natural, cultural, industrial și social al zonei și conectarea cu regiunile învecinate;
  • Dezvoltarea durabilă a mobilității urbane multi-modale, într-un mod unitar, facilitând accesibilitatea în toate zonele microregiunii prin consolidarea conectivității între orașele/ municipiile componente și zonele imediat învecinate care ar deschide Valea Jiului către noi oportunități pentru toate industriile.

 

 

Monika BACIU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *