Profesorii corupți vor fi excluși din învățământ

Cadrele didactice găsite vinovate de infracţiuni de corupţie, printr-o sentinţă definitivă, vor fi excluse din învăţământ, fără dreptul de a mai reveni în sistem, a declarat, miercuri, pentru News.ro, secretarul de stat în învăţământul superior din Ministerul Educaţiei Naţionale, Gigel Paraschiv. El a mai spus că, în acest moment, în actuala fază, dacă respectivii profesori vor fi reţinuţi, universitatea trebuie să îi suspende pe durata anchetei.

„În cazul în care, printr-o sentinţă definitivă, cadrele didactice universitare vor fi găsite vinovate de fapte de corupţie vor fi excluse din învăţământ fără posibilitatea de revenire. În prezent, în această etapă, dacă respectivele cadre didactice vor fi reţinute, universitatea de va autosesiza şi le vor suspenda din funcţie pe durata anchetei”, a declarat, miercuri, pentru News.ro, secretarul de stat în MEN Gigel Paraschiv.

În ceea ce priveşte facultările de medicină, înscrierea cetăţenilor străini se face cu dovada cunoaşterii limbii române, în condiţiile în care cursurile se desfăşoară obligatoriu în română.

„În cazul specializărilor în limba engleză, atunci, în anul al treilea, când începe pregătirea clinică, ce se face în limba română, candidaţii trebuie să facă dovada că au învăţat limba română întrucât trebuie să vorbească în limba română cu pacienţii”, a spus secretarul de stat.

Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri, la cadre didactice şi studenţi de la două universităţi, suspectaţi de fapte de corupţie într-un dosar denumit generic ”Diplome de licenţă fără studii”, anunţă Parchetul instanţei supreme, precizând că în aceste instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare sau informaticieni, dar şi foşti absolvenţi care intermediau traseul banilor de la student la profesor, în vederea promovării frauduloase a examenelor de către studenţi.

Astfel, promovau examenele, în schimbul banilor, studenţi străini care nu cunosc limba română şi care primeau de la profesori răspunsurile corecte la testele grilă. Mai mult, ei cumpărau direct de la profesori lucrări de licenţă gata elaborate. Universităţile vizate sunt „Vasile Goldiş” şi „Aurel Vlaicu” din Arad.

Conducerea Universităţii ”Aurel Vlaicu” Arad, una dintre cele două la care au avut loc percheziţii miercuri dimneaţă, îşi exprimă regretul privind suspiciunile care planează asupra unor profesori şi arată că va colabora cu anchetatorii pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere. Şi reprezentanţii Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad arată că au pus la dispoziţia procurorilor documentele solicitate pentru anchetă. Ancheta vizează mai multe specializări, între care Facultăţile de Medicină, Farmacie şi Stomatologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *