Proiecte și proiectări pentru capitala Daciei

CJ Hunedoara a scos la licitație publică serviciile proiectare, asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru proiectul “Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”. Conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Sarmizegetusa din cadrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, punct „Dealul Grădiştii”. 518.574,30  de lei este valoarea contractului de servicii. Banii provin din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. 29 martie este data limită până la care se pot depune ofertele.

”Astfel, se vor crea premisele creșterii numărului de vizitatori, ca urmare a investiției realizate și se va contribui în mod direct la creșterea competitivității arealului în care este localizat. (…) Investițiile sunt menite să împiedice sau să reducă procesele de degradare existente și să vină în sprijinul dezvoltării activităților de cercetare, vizitare și administrare ale sitului”, arată documentul.

Obiectivul propus spre finanțare este inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

”Punerea în operă a acestor lucrări poate reprezenta punctul de pornire în constituirea unui proiect pilot care să servească drept model pentru conservarea și restaurarea întregului sit arheologic, dar și a celorlalte cetăți dacice incluse în Lista Patromoniului Mondial UNESCO, și totodată un model pentru cooperarea interinstituțională de la nivel central și local”, mai arată documentul.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă conservarea și restaurarea Cetății Sarmizegetusa din cadrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, punct Dealul Grădiștii, și punerea în valoare a componentelor arhologice – ziduri de fortificație, pavimente, piese litice valoroase în vederea impulsionării dezvoltării locale prin conservare, protejare și valorificare a patrimoniului. De asemenea, prin proiect se propune ridicarea unor spații pavilionare expoziționale în scopul de a promova investiția propusă,efectuarea de lucrări de sistematizare și stabilizare ale terenului și de amenajare peisagistică. Bugetul totalal proiectului este de peste 13 milioane de lei.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.