Proiectul de lege privind ziua de 15 martie: PSD și UDMR doresc adoptare tacită

COMUNICAT DE PRESĂ:

Solicităm dezbaterea URGENTĂ a proiectului de lege privind ziua de 15 martie!
Partidul Național Liberal solicită Biroului Permanent al Senatului României introducerea în regim de urgență pe ordinea de zi a dezbaterii proiectului Legii 142/20.05.2017, privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România.

Considerăm ca inadmisibilă legiferarea zilei de 15 martie ca sărbătoare națională în România, din următoarele motive:

-programul revoluţionar dat publicităţii la Pesta, la 15 martie 1848, conţinea 12 puncte, din care ultimul prevedea alipirea Transilvaniei la Ungaria.

-includerea acestui punct în programul Revoluției maghiare de la 1848 a determinat izbucnirea unui război civil, cu urmări fatidice în istoria românilor: peste 40.000 de morţi, sute de sate devastate şi incendiate, distrugerea a 41 de biserici ortodoxe şi a 30 de biserici greco-catolice, jefuirea a peste 700 de lăcașuri de cult.

Tergiversarea dezbaterii și a respingerii proiectului de lege privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România va duce la ADOPTAREA TACITĂ a acestuia în 23 octombrie 2017.
Atragem atenția că această intenție a Partidului Social Democrat și a aliaților săi din UDMR poate crea disensiuni majore în România și poate determina escaladarea unor conflicte pe care toate forțele politice din România au datoria de a le evita, într-un context internațional sensibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.