Protectorii patrimoniului la Geoagiu. Elevii care adoptă monumente
Echipa de protectori ai bisericilor reformate din Geoagiu este gata acum pentru o nouă competiție.
Tinerii care anul trecut au câștigat locul doi la Concursul național „Protectorii Patrimoniului”, aflat în calendarul concursurilor naționale finanțate de Ministerul Educației, se pregătește pentru competiția care se desfășoară în acest sfârșit de săptămână.
Dacă anul trecut s-au făcut cunoscuți drept protectori ai Bisericii Rotonda din Geoagiu, datată în secolul al XI-lea, în acest an, au decis să „adopte” și clădirea istorică unică din vecinătate. Biserica reformată păstrează elemente gotice și a fost renovată în secolul XX.
Elevii clasei a X-a de la Liceul Teoretic „Téglás Gábor” din Deva își continuă misiunea. Orosz Péter, Sipos Dávid, Menyhárt Renáta, Pápai Henrietta, Szvinicsán Edina și Mora Tamás au intrat în competiție păstrând componența echipei de anul trecut.
În primă fază, au făcut cunoștință cu istoria bisericii nou adoptate: „A fost o mare surpriză să găsim o orgă funcțională, realizată în anul 1870, în biserica unde foarte rar mai sunt ținute slujbe și unde congregația mai are doar șapte membrii”, spune Sipos Dávid.
Când au avut suficiente informații interesante, tinerii au organizat un concurs tip quiz între colegi. S-au pus întrebări despre istoria bisericilor și despre activitățile echipei.
De asemenea, un mare succes a avut „escape room” cu tematică similară, care a avut loc tot la școală, precum și jocul cu mesaje secrete cu tablă interactivă, unde au excelat cei din învățământul primar. De la mic la mare, elevii școlii au participat cu entuziasm la toate concursurile.
Membrii echipei au realizat și o machetă a bisericii. În această activitate s-au implicat din nou colegii lor mai mici, care au creat, din plastilină, zona verde în jurul machetei, cu omuleți și detalii simpatice. Modelul bisericii a fost expus weekendul trecut în Geoagiu, moment în care echipa de protectori și-a invitat colegii din Deva și din Orăștie la jocuri atractive în aer liber și de societate. Aproape cincizeci de elevi au participat la eveniment, mulți dintre ei cu părinții lor. Familiile membrilor echipei au pregătit și au servit un savuros gulaș tuturor celor prezenți la activitate.
„A fost o atmosferă grozavă și am putut experimenta din nou coeziunea echipei. Elevii au prezentat foarte frumos istoria ambelor biserici. Încă o dată, Aknai Szilárd, îngrijitorul Centrului de tineret din Geoagiu, a fost alături de noi, ne-a ajutat cu mult entuziasm, recunoscând că activitățile echipei contribuie și la promovarea pe scară largă a clădirilor monumentale de o valoare deosebită. Sunt încrezător că echipa se va descurca bine la competiția regională din acest weekend, de la Timișoara, și vom culege roadele muncii noastre. Mult succes, protectorii din Geoagiu!”, a rezumat coordonatorul echipei Szász-Barra Dániel.
Biserica Rotondă de la Geoagiu este considerată cea mai veche biserică de piatră din România. Este singura rotondă din țară care nu a fost distrusă, care poate fi admirată și vizitată.
În apropiere, este biserica din secolul al XVI-lea, ridicată în stil gotic, din cărămidă şi pietre funerare romane, cu poarta de intrare străjuită de statuetele antice a doi lei.
Laura OANA