UPDATE – Protest în Piaţa Victoriei faţă de modificările la legile justiţiei

Peste 100 de persoane s-au adunat miercuri seară, la ora 20:45, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de modificările la legile justiţiei anunţate de către ministrul Tudorel Toader.

UPDATE 21:20 – În mai puţin de o jumătate de oră, numărul protestatarilor a crescut la peste 200, unii dintre manifestanţi aşezându-se pe asfalt şi blocând traficul pe artera care trece prin faţa Palatului Victoria. În piaţă au venit şi echipaje de jandarmi care au instalat garduri de protecţie.

Protestatarii au vuvuzele şi tobe, iar unii dintre ei flutură drapele tricolore.

De asemenea, a fost adus şi un manechin în zeghe.

Protestatarii scandează “PSD – ciuma roşie!”, “Justiţie, nu corupţie!”, “Nu vrem să fim o naţie de hoţi!” şi “Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!”.

UPDATE 22:30 – Protestul de miercuri seară, din Piaţa Victoriei, s-a încheiat, manifestanţii începând deja să plece. La această oră în piaţă au mai rămas câteva zeci de persoane.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor. Aceste propuneri au provcat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui.

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.
citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *