Rata de promovare la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ este de 72,90%

Rata de promovare la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ este de 72,90%, înainte de contestaţii, anunţă Ministerul Educaţiei, precizând că procentul este cu peste 3,5% mai mare decât cel de anul trecut.

„Procentul de promovare din sesiunea 2021 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrat în urma desfăşurării probei scrise din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar, este 72,90%, în creştere cu peste 3,5%, comparativ cu anul trecut (69,17%)”, a transmis, miercuri, Ministerul Educaţiei.
Rezultatele obţinute de candidaţi au fost publicate la ora 10:00, de către Ministerul Educaţiei, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen.
Conform sursei citate, au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.
„Precizăm că pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului”, au explicat reprezentanţii Ministerului.
La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Lucrările a doi candidaţi au fost anulate în centrele de evaluare.
Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 de candidaţi au fost notaţi cu 10, iar 701 candidaţi au primit note între 9,50 şi 9.99. De asemenea, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.
Conform calendarului, contestaţiile se depun la centrele de examen, miercuri şi joi. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro, în 28 iulie.
Potrivit MEN, cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *