Iohannis este de acord cu dreptul la vot de la 16 ani

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la dezbaterea „Dialogul cetăţenesc”, eveniment organizat de către Comisia Europeană la Sibiu, că este de acord cu acordarea dreptului de vot de la 16 ani, dar a subliniat că şi procesul de învăţare despre democraţie trebuie să înceapă mai devreme, pentru că astăzi poţi vota de la 18 ani şi începi să înveţi despre alegeri la 38 de ani.

„Sunt perfect de acord să înceapă posibilitatea de a vota la o vârstă mai mică. 16 ani este OK. Dar atunci cred că ar trebui să începem şi procesul de învăţare despre democraţie puţin înainte de primul vot, să nu ne trezim în situaţia de acuma, când poţi să mergi la vot de la vârsta de 18 ani şi începi să înveţi depsre alegeri la 38 de ani”, a afirmat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări.

Preşedintele a subliniat că, în principiu, este de acord să fie dată tinerilor posibilitatea de a vota.

„Deci da, în principiu sunt pentru a da posibilitatea de a vota tinerilor, dar în aceeaşi măsură eu cred că suntem obligaţi să găsim o metodă simplă, clară, prin care putem să explicăm cetăţenilor europeni despre ce este votul de fapt, că dacă stăm şi ascultăm numai politicienii care-şi fac campanie, aflăm că este despre tot felul de lucruri, numai culmea despre ce ne interesează nu este. or, în realitate votul este despre ce ne interesează, acest vot este despre viitorul UE, despre siguranţa cetăţenilor, despre siguranţa graniţelor, despre controlul fair, dar ferm al migraţiei, este despre climă, este despre ce facem noi cu Pământul nostru. Toate aceste lucruri se reflectă în modul în care în definitiv votăm pentru Parlamentul European. Putem să avem acolo formaţiuni responsabile care vin cu un plan pentru viitor sau putem să avem oameni care vin în Parlamentul European şi ne spun că de fapt nu avem nevoie de UE. Or, acest lucru cu certitudine este contraproductiv. De aceea, o informare este absolut obligatorie şi da, haideţi să dăm votul tinerilor!”, a mai spus preşedintele Iohannis.

viewscntnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.