Rata mortalității infantile prezintă discrepanțe majore între județele țării. Care este situația în județul Hunedoara

Județul Tulcea are o rată a mortalității infantile de cinci ori mai mare decât cea din municipiul București, iar în mediul rural, rata mortalității infantile e sensibil mai mare decât în urban, transmite luni Organizația Salvați Copiii.

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de: Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii); Sălaj (8,9 la mie); Neamț (8,2 la mie); Călărași (7,6 la mie); Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

Județul Hunedoara are o rată a mortalității infantile de 6,6%, aceasta fiind peste media națională, potrivit raportului Salvați Copiii.

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *