Reacția opoziţiei în plenul Camerei Deputaților la poziţia lui Dragnea şi Tăriceanu vizavi de comunicatul SUA

Mai mulţi deputaţi de la PNL, USR şi PMP s-au delimitat miercuri, în plenul Camerei, de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA, spunând că acţiunea celor doi preşedinţi ai legislativului este un abuz şi cerând demisia lui Dragnea. ”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa.

Prima care a luat cuvântul în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de miercuri a fost Raluca Turcan, care a calificat declaraţia de marţi a preşedinţilor Parlamentului drept un abuz de putere şi a cerut demisia lui Liviu Dragnea.

„Consider neavenite, un abuz de putere declaraţiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi solicit demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Acesta nu ne reprezintă, nu îi reprezintă nici pe alegătorii care m-au votat aşa cum nu reprezintă foarte mulţi oameni cinstiţi din această ţară”, a spus Raluca Turcan.

Un alt deputat PNL, fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu, a solicitat tuturor liderilor partidelor din opoziţie să semneze o declaraţie de delimitare de „eroarea” preşedinţilor celor două Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Solicităm sancţionarea lui Dragnea, a încălcat Regulamentul”, a declarat şi deputatul PNL Gabriel Andronache.

Şi deputaţii PMP au luat poziţie în plenul Camerei faţă de declaraţia transmisă Departamentului de Stat al SUA şi asumată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului României.

„Vi se pare firească declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului? Condamnatul penal Dragnea trebuie să plece din fruntea Camerei, asta e clar”, a dclarat deputatul PMP Robert Turcescu.

„Nu mă regăsesc în declaraţia semnată de Dragnea, a semnat-o ca preşedinte PSD, iar Tăriceanu ca preşedinte ALDE. Plenul nu a dezbătut această declaraţie”, a spus, la rândul său, deputatul PMP Petru Movilă.

La rândul lor, deputaţii USR au calificat şi ei demersul preşedinţilor Parlamentului drept un abuz.

”Am o problemă personală că domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu au vorbit în numele meu fără să mi se ceară opinia, fără să ni se ceară opinia. Mandatul de reprezentare al preşedinţilor Camerelor este în limitele delegării date prin consultarea plenului. Deci este un abuz, fals în declaraţii”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă.

”Rog papagalii statului paralel să respecte suveranitatea poporului român”, a replicat deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa.

Un alt deputat PSD, Adrian Solomon, i-a numit pe colegii săi din opoziţie ”nevertebrate” şi a spus despre Statele Unite că sunt o nouă Înaltă Poartă, iar rachtele Patriot ”taxa haraciului.

„Şi eu trebuie să spun că am fost revoltat de comunicatul de presă scris de un funcţionar din Departamentul de stat al partenerului nostru strategic. Şi eu sunt bucuros că cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului au apărat instituţia fundamentală în ţara aceasta în fata chiar şi a partenerului nostru strategic (…) De unde neobrăzarea celor care au emis acel comunicat din paretea Departamentului de stat, nu pot să mi-o explic. Pentru că, dincolo de orice, parteneriatul înseamnă relaţii între doi parteneri egali, nimeni nu are dreptul să vină să ceară Parlamentului ceva în afară de poporul român. Dacă poporul român ar fi emis, printr-un referendum, un astfel de punct de vedere, cu siguranţă trebuia luat în consideraţie. În rest, nu putem să nu ne întrebăm dacă la 100 de ani de la Marea Unire am schimbat „Înalta poartă” între timp cu Moscova şi acum cu altă „înaltă poartă”. Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului sau taxă de protecţie? Reveniţi-vă odată, stimaţi colegi!”, a intervenit, la rândul său, şi deputatul PSD Adrian Solomon.

Luările de poziţie ale opoziţiei au fost sistate la solicitarea liderului de grup al UDMR, Marton Arpad.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat marţi publicităţii un comunicat în care susţin că ”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.

viewscntnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.