REALITATE FĂRĂ PERDEA. Frans Timmermans: „Nu există viitor pentru exploatarea cărbunelui”

Un social-democrat european ne spune pe șleau ceea ce social-democrații din România (PSD) – erijați mereu în mari apărători ai mineritului – ascund sub preș de câteva decenii, pentru a câștiga voturile minerilor: exploatarea cărbunelui nu are viitor și guvernele ar face bine să găsească soluții de tranziție pentru locuitorii zonelor miniere.

 

Participant, zilele acestea, la ZF Power Summit 2021, organizat de Ziarul Financiar, social-democratul european Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal şi a directivelor care vor asigura neutralitatea climatică la nivelul anului 2050 în UE, a declarat că lucrurile trebuie tranșate deschis în problema mineritului în cărbune:

„Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde, care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri și să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a declarat Timmermans, citat de Agepres.

„România trebuie să creeze un plan pentru a ieşi din zona exploatării cărbunelui. Trecerea de la situaţia actuală spre energiile regenerabile, în care faza intermediară va fi gazul natural”, a mai spus Frans Timmermans la  ZF Power Summit 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.