Reconversia clădirilor miniere

Reconversia clădirilor care au aparținut unităților miniere înseamnă în Valea Jiului, locuri de picnic, unități de prelucrare a lemnului sau ateliere auto. Zeci de clădiri care au aparținut cândva unităților miniere au fost lăsate în paragină. Altele, însă, sunt folosite în alte scopuri. La Uricani, autoritățile locale vor să acceseze fonduri pentru a realiza un loc de picnic într-o zonă care cândva a aparținut minei Valea de Brazi.

”Am găsit în cele din urmă soluția ecologizorării. Am introdus un proiect pe fonduri europene și astfel vom reuși să demolăm clădirea respectivă și să amenajăm un loc de picnic. Fostul atelier, de lângă clădirea administrativă, îl vom demola pe banii noștri, iar acolo vom amenaja parcarea pentru cei care vor veni aici”, a  declarat  primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu.

În zona respectivă suprafața este de 1300 de metri pătrați, iar reconversia ar costa sub două milioane de lei. EM Valea de Brazi a fost închisă în anul 2005, iar valoarea totală a proiectului “Lucrări de închidere și ecologizare” a fost de aproape 3 milioane de lei.

Valorificare la Petrila

În schimb, la Petrila, autoritățile locale, alături de ONG-uri încearcă să introducă clădirile în circuitul turistic. Cinci dintre clădiri au fost clasate ca monumente istorice, iar acum se caută soluțiile legale pentru ca acestea să fie trecute în administrarea Primăriei Petrila.

Proiect eșuat la Aninoasa

La Aninoasa, în urmă cu mai mulți ani, edilii au câștigat un proiect pentru transformarea unității miniere în muzeu. S-a dorit transformarea fostei unități miniere într-o mină muzeu care să atragă turiști din toate colțurile țării și nu numai. Nu s-a realizat nimic, ci doar s-au cheltuit inutil niște bani. Potrivit infomațiilor publicate pe site-ul Primăriei Aninoasa, pentru acest proiect s-au alocat 7.583.883,00 lei prin MINISTERUL ECONOMIEI-DGRM-UMP. Pe lângă suma aceasta se adaugă încă 5.858.057 lei pentru închiderea și ecologizarea unității miniere. Acum, obiectivul care ar fi trebuit să devină un muzeu, este un spațiu pus la dispoziția investitorilor. Numai că și aceștia întârzie să apară.

 

 

 

 

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *