Rectificarea bugetară va permite finalizarea pentru toate plăţile privind subvenţiile către fermieri

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, că rectificarea bugetară permite Ministerului Agriculturii să finalizeze plăţile de subvenţii pentru fermieri, dar şi despăgubirile pentru secetă. Ministrul a adăugat că s-au făcut plăţile pentru programele şcolare şi s-a mai modificat o lege care reglementează vânzarea terenurilor.

Rectificarea bugetară din această şedinţă de Guvern , unde Ministerul Agriculturii a primit peste 1,2 miliarde lei, ne permite să finalizăm toate plăţile privind subvenţiile către fermieri. La această dată, din avansuri, sunt plătite aproximativ 96 la sută pentru 750.000 de fermieri. S-au plătit până acum 1. 370.000.000 euro, cu 103 milioane euro mai mult decât s-a plătit în tot anul trecut către fermieri. De asemenea, ne permitem să ne ţinem de cuvânt şi anume, să  finalizăm acele despăgubiri pentru secetă pe care le-am iniţiat în septembrie şi să avem şi alte cheltuieli legate de subvenţiile pentru motorină”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian Oros a declarat că a fost reglementată şi vânzarea terenurilor care era blocată de ”o lege imperfectă a PSD”.
”Tot în această seară s-a adoptat o OUG privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor care venea să deblocheze o situaţie creată de o lege imperfectă a PSD, Legea 175/2020  care modifica Legea 17/2014 şi unde peste 49.000 de contracte erau blocate. Ce prevede această ordonanţă? Că toate contractele încheiate până la apariţia legii, adică 13 octombrie 2020, să se facă pe vechea procedură astfel încât să se evite litigii noi şi blocarea acelor tranzacţii. Urmând ca toate tranzacţiile de după 13 octombrie să se facă pe procedura nouă, respectând toate acele prevederi din lege privind dreptul de preempţiune şi prioritizare a acestor preemptori”, a declarat Oros.
Ministrul Agriculturii a mai anunţat că s-au făcut plăţile şi pentru programele şcolare.
”Tot astăzi s-au plătit către cei care gestionează programele în şcoli, şi anume consiliile judeţene şi consiliile locale, s-au plătit 33,9 milioane lei. 10 milioane lei distribuţie fructe şi legume şi 23 milioane pentru distribuţia laptelui şi a produselor lactate”, a precizat Oros.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *