Refugiile montane nu trebuie deteriorate

Refugiile montane au un rol bine definit. Acestea oferă adăpost atât în sezonul de iarnă cât și în cel de vară. De cele mai multe ori aceste refugii au fost modernizate de ONG-uri sau chiar de oameni care iubesc muntele. Din păcate nu toți știm să păstrăm ceea ce alții au construit. În ultima perioadă de timp au existat mai multe refugii montane care au fost vandalizate.

Reprezentanții Parcului Național Retezat vin cu anumite precizări despre importanța refugiilor montane și despre conduită.

„Refugiile sunt ale tuturor și e datoria noastră să avem grijă de ele. Este foarte important să nu deteriorați refugiile; închideți ușile și ferestrele, ca să nu le rupă vântul și să nu intre ploaia sau zăpada în refugiu; nu lăsați ambalaje și alte gunoaie în refugii, nici alimente care nu sunt depozitate în cutii/ vase care pot fi roase de rozătoare; faceți focul folosind primusul; nu intrați cu colțarii în refugiile cu dușumea sau linoleum. Vă mulțumim!”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat.

 

Monika BACIU

foto (cu caracter ilustrativ) 2021

foto credit Danciu Bogdan (Sole), Ranger APNR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *