Reguli noi la plata cu cardul în magazine și la cumpărături online

Începând cu 14 septembrie 2019, au intrat în vigoare prevederile Regulamentului European 389/2018, act normativ de completare a Directivei Europene 2366/2015 privind Serviciile de Plata.

Uniunea Europeană vrea să securizeze plățile cu cardul, așa încât obligă țările membre să adopte reguli suplimentare de siguranță.

Noi reguli pentru cumpărăturile sub 100 de lei.

Plățile cu cardul contactless vor fi acceptate doar în număr de 5. La a șasea plată va trebui să introducem codul pin. Regula nouă este menită să prevină situațiile în care cineva găsește un card și îl folosește pentru a cheltui sume mici.

Când vom plăti cu cardul în magazine, dacă sumele sunt peste 100 de lei, se va introduce pin-ul.

O noutate apare și la plata pe internet, unde felul în care plătim se va schimba în funcție de bancă. Se va cere în plus fie o parolă, fie un element biometric, adică amprentă, fie CNP.

Pentru persoanele care folosesc aplicațiile de internet banking ca să-și plătească facturile, apar mai multe modificări. Pentru sume de până la 10 de lei nu va mai fi cerută parola, dar pentru tranzacții succesive, la a cincea plată se va solicita parola sau autentificarea, la fel ca la plata de la magazin.

Noile reguli europene vor face posibile și plățile direct în aplicațiile de cumpărături sau de plăți, care vor fi și ele autorizate de instituțiile de reglementare.

Dacă până acum trebuia să introducem datele cardului și plata se făcea prin sms de confirmare, în viitor cumpărăturile se vor face printr-un simplu click, dacă avem deja un istoric de plăți și suntem clienți fideli sau doar prin autentificare cu amprentă sau recunoaștere facială.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.