Reguli pentru cei care merg cu animalele de companie în Retezat

Administratorii Parcului Național Retezat îi informează pe turiștii care aleg zona ca destinație să nu își ia cu ei animalele de companie. Măsura este necesară pentru a proteja biodiversitatea din Parcul Național Retezat. În plus, pe traseele montane se păstrează liniștea.

„Lăsați-vă animalele de companie acasă sau, dacă nu se poate acest lucru, țineți-le tot timpul în lesă pe teritoriul parcului, pentru a nu deranja animalele sălbatice și puii lor. Dintre rozătoare, o prezență inedită în parc este marmota (Marmota marmota) observată de turişti în zona alpină a Retezatului, pe timpul primăverii, verii şi toamnei. Iarna, marmota, la fel ca şi alte specii din parc, hibernează în vizuini. Introdusă în anul 1973 în Rezervația Științifică Gemenele, în căldarea lacului Gemenele, a ajuns să se extindă în număr mare în toată zona alpină a Retezatului Central, în zona lacurilor glaciare şi a pajiştilor alpine, unde găseşte un mozaic de habitate propice hrănirii şi construirii de vizuini”, arată administratorii Parcului Național Retezat.

Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

 

Colaborator

foto Alin Dăjulesc, ranger APN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *