Trafic rutier: Circulație restricționată pe drumurile naționale din 15 județe

Circulaţia autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată, miercuri, între orele 12.00 şi 20.00, pe drumurile naţionale din 15 judeţe din sudul ţării, aflate sub Cod portocaliu de caniculă.

Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), miercuri, în intervalul orar 12:00-20:00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de drum naţional din judeţele: Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Buzău, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi.

Pe sectoarele de drumuri expres şi autostrăzi din administrarea CNAIR S.A. traficul se va desfăşura în condiţii normale.

„Aceste restricţii vor fi instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu – val de căldură persistent. Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua  rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, a precizat CNAIR.

 

Potrivit sursei citate, măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală; vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare; transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatură controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

De asemenea, pe perioada restricţiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

O avertizare Cod galben va fi în vigoare miercuri, joi şi vineri, vizând val de căldură şi disconfort termic ridicat, în judeţele Arad, Timiş, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Vaslui, Galaţi şi în unele zone din judeţele Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Tulcea şi Constanţa.

„În intervalul menţionat valul de căldură se va menţine în special în jumătatea de sud a ţării, disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade”, au menţionat meteorologii.

Conform sursei citate, valul de căldură va continua şi în următoarea perioadă, cu precădere în sudul şi sud-estul ţării.

Miercuri, va fi în vigoare un Cod portocaliu – val de căldură persistent şi disconfort termic accentuat – în municipiul Bucureşti şi în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, precum şi în cea mai mare parte a judeţelor Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău.

„Miercuri (27 iulie), în Oltenia şi Muntenia valul de căldură va persista. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37…40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, au mai transmis meteorologii.

Pe parcursul zilei de miercuri, local în zonele de munte şi în centru, iar după-amiaza şi în noaptea de miercuri spre joi şi în regiunile sudice şi sud-estice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.